Krónika

Leállt a kórházi oxigénellátó rendszer

Ismét Szentpétervár vezet

Tizenegy koronavírusos beteg vesztette életét hétfőn, miután eltört az oxigénellátást biztosító föld alatti cső, és leállt az oxigénellátó rendszer az orosz Vlagyikavkaz egyik kórházában.

A szomszédos régiókból sürgősséggel palackos oxigént szállítottak az északoszét kórházba. Az osztályon hetvenegy páciens feküdt, de nem mindegyikük volt lélegeztetőgépen. Eközben február 3. óta először, ismét Szentpétervár vette át a vezetést Moszkvától az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos fertőzöttek számát tekintve. Moszkvában az esetszám csökkenése annak köszönhető, hogy megnőtt a beoltottak száma. Szentpéterváron 1811, Moszkvában pedig 1639 új esetet mutattak ki egy nap alatt, országszerte pedig több mint 21 ezer új fertőzöttet azonosítottak.

Gondban Izrael

Riasztóan megugrott a fertőzöttek száma

Ugrásszerűen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben – írta meg tegnap a The Times of Israel. Mint olvasható, hétfőn 6275 új hordozót találtak, február óta először lépte át az ötezret az új fertőzöttek száma. Tegnap reggel 648 ember kerül kórházba, közülük 394-en súlyos állapotban, míg hatvannégyen lélegeztetőgépen vannak.

Salman Zarka, a védekezésért felelős orvosi szolgálat vezetője szerint a friss adatok riasztóak. A lap szerint a szakember felszólította a lakosságot, hogy adassa be magának a védőoltást, a 60 év felettiek pedig kapjanak egy harmadik, emlékeztető vakcinát. Jelenleg összesen 35 406 aktív fertőzöttről tudnak Izraelben. Augusztusban eddig nyolcvanan, tavaly február óta 6559-en haltak meg az országban a betegségben.
(LMA)

Szűk határidőt szabtak

Minden amerikai katonát beoltanak

Legkésőbb szeptember 15-ig az amerikai hadsereg minden tagjának fel kell vennie az oltást – adta hírül tegnap több amerikai napilap a Pentagon tájékoztatása alapján. Az AP hírügynökség jelentéséből kiderült, hogy az utasítást Lloyd Austin védelmi miniszter küldte ki a csapatokhoz.

A tárca vezetője aláhúzta, ha tovább nőnek az esetszámok, a megadott határidőt szűkítik. Az amerikai hadseregben több mint egymillió katona már megkapta az összes oltását. A haditengerészek 74, míg a légierősök 65 százaléka lett eddig részlegesen vakcinálva.
(LMA)

Járványhelyzet Szlovákiában

Félmillióan regisztráltak a vakcinalottóra

Június eleje óta először emelkedett ismét száz fölé az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma Szlovákiában. Keddre ketten hunytak el a vírus szövődményei miatt. Az Új Szó arról írt, hogy egy fertőzött személy átlagosan 4384 euróba (több mint másfél millió forint) kerül.

Északi szomszédunkban augusztus 15-én indul a vakcinalottó, amelyre csaknem 21 millió eurót különítettek el. Eddig több mint 500 ezer ember regisztrált a játékra. Mindenki részt vehet, aki felvette a vakcinát. Száztól több százezer euróig terjedő nyereményeket sorsolnak majd ki.
(PS)

Worldometers: világszerte 204,3 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,3 millióan elhunytak, és 183,5 millióan gyógyultak meg a betegségből.