Krónika

Görögországban tombolnak a lángok, Évia szigetén hatodik napja tragikus állapotok vannak

Antalyában segített az eső

Változatlan intenzitással tombolnak az erdőtüzek Görögországban. A második legnagyobb görög szigeten, Évián fekvő Isztiaia kikötővároska polgármestere úgy fogalmazott tegnap, hogy katasztrofális a helyzetük.

Görögországban tombolnak a lángok, Évia szigetén hatodik napja tragikus állapotok vannak
Görögország több régióját szinte felperzselte a hatalmas tűzvész, amely óriási károkat okozott
Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis

Szavai szerint már több ezer embert menekítettek ki kompokkal a szigetről, ahol már a hatodik napja tartanak az erdőtüzek, és több falu is porig égett. A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében. Szerinte hiba volt a tűzoltó repülőgépeket Athén közelében tartani, mert emiatt az ország más részeiben kontroll nélkül kezdtek terjedni a lángok.

Athéntól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet, több kisebb tűzfészket sikerült felszámolniuk a tűzoltóknak. Az anyagi kár jelentős a térségben: az első becslések szerint több mint háromszáz épület égett le, és súlyosan megrongálódott az elektromos hálózat. Az áramszolgáltatás helyreállítása egyes helyeken akár két hétig is eltarthat. A görögországi erdőtüzek megfékezésében a hadsereg, illetve önkéntes csapatok mellett külföldi tűzoltók is részt vesznek, így például Csehországból is érkeztek lánglovagok.

A szomszédos Törökországban az ország történetének legnagyobb tűzvésze pusztít. A természeti katasztrófában eddig nyolc ember vesztette életét. Az egyik leginkább érintett területen, Antalyában a hétvégén esett az eső, ami segítette a tűzoltók munkáját. Oroszországban szintén ég a vadon, Szibéria északkeleti részén már több mint egymillió hektárnyi erdő égett le. Ugyancsak tüzeket jelentettek Szicíliából és Korzikáról is.

Kapcsolódó írásaink