Krónika

Mellkasig ért a víz a kínai metróban

A német kabinet négyszázmillió euró azonnali segélyt ad a bajba jutott települések lakosságának

Nem csak Nyugat-Európát hozták nehéz helyzetbe a heves esők – Kínában százezreket telepítettek ki a napok óta tartó zivatarok nyomán keletkezett áradások miatt Csengcsouban, a közép-kínai Honan tartomány székhelyén – közölte tegnap a helyi kormányzat.

Mellkasig  ért a víz a kínai  metróban
Rémisztő helyzet a földalattin
Fotó: AFP/WEIBO

A város egyik metróvonalát is elöntötte a víz, a szerelvényeken és az alagútban több száz ember rekedt, akiknek a mellkasáig ért az áradat. A mentőcsapatok majdnem ötszáz embert hoztak ki az alagútból, de legkevesebb tizenketten életüket vesztették. Csengcsouban a teljes metróhálózaton leállt a közlekedés. A buszok már ezt megelőzően sem jártak, mivel a városban elektromos buszok közlekednek, ezek működését pedig a súlyos esőzések közepette a hatóságok nem ítélték biztonságosnak.

Egy héttel a Németországot sújtó árvizek után a szövetségi kormány összesen négyszázmillió euró azonnali segélyről döntött a katasztrófa sújtotta tartományok megsegítésére. A berlini kabinet emellett megerősítette, hogy egy több milliárd eurós újjáépítési alap létrehozását is tervezi, ám a pontos összeg csak a károk felmérése után alakul ki. Itthon az Országos Vízügyi Főfelügyelőség azt közölte, biztonságosan levezethető a dunai árhullám.

A védvonalakon mindenütt figyelőszolgálatok dolgoznak, ám mivel a víz várhatóan a töltések között marad, elsősorban a szivárgások megfigyelésére koncentrálnak a szakemberek.

Kapcsolódó írásaink