Krónika

Negatív teszttel lehet belépni Németországba

Sikeres az oltási kampány: a lakosság több mint fele mindkét adagot megkapta

Augusztus elejétől kezdve mindenkinek, aki Németországba érkezik, kötelező lesz negatív koronavírustesztet felmutatnia a határátlépéskor.

Negatív teszttel lehet belépni Németországba
Augusztustól szigorodnak a határátlépés feltételei mindenki számára
Fotó: AFP/Stefanie Loos

Ez azt jelenti, hogy bármilyen országból jön az utazó, nem számít a fertőzési ráta, vagyis aki vonattal, busszal vagy autóval utazik Németországba, szintén tesztet kell csináltatnia. Korábban ez csak a repülővel érkezőkre vonatkozott. Christine Lambrecht igazságügyi miniszter ellenzi ezt a fajta szankcionálást, ugyanakkor Martin Stürmer frankfurti virológus szerint épp ideje volt, hogy ezt a döntést meghozzák.

Az új szabályok azonban nem változtatnak a korábban bevált ellenőrzési struktúrán, miszerint akit már beoltottak, vagy igazolást tud felmutatni arról, hogy korábban átesett betegségen, az mentesülhet a karanténkötelezettség alól. Aki a fent említett két lehetőség közül egyikkel sem rendelkezik, annak tesztet kell csináltatnia. Az új belépési szabályozás azt jelenti, hogy a korábbi tesztelési és karanténszabályokat lényegében szeptember 10-ig meghosszabbítják. A Robert Koch Intézet jelentése szerint a külföldi utazásokról hazatérők nagy szerepet játszanak a járvány terjedésében.

Időközben fontos mérföldkőhöz ért Németország, hiszen a lakosság több mint felét már kétszer beoltották a koronavírus ellen – közölte szerdán a német egészségügyi minisztérium. Ez azt jelenti, hogy hét hónappal az oltási kampány kezdetét követően 41,8 millió embert, vagyis a lakosság 50,2 százalékát oltották be. A koronavírus elleni vakcinák legalább első adagját a lakosság 61,1 százaléka kapta meg, 50,9 millió ember.

Az oltási kampány üteme tartományonként eltér. Első helyen Bréma áll, ott a lakosok 70,1 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első adagját, 58,3 százalékuk pedig már a másodikat is. Utolsó helyen Szászország van, a tartományban a lakosság 51,8 százaléka kapta meg az első dózist, 46,1 százalékuk a másodikat is. Németországban a járvány kitörése óta több mint 3,7 millió fertőzöttet azonosítottak.

Rendkívüli állapot több szigeten
 

A delta variáns miatt súlyosbodik a járványhelyzet Franciaországban
 

A francia lakosság fele már a vakcina mindkét adagját felvette, ám a kormány megítélése szerint a járványhelyzet napról napra súlyosbodik a fertőzőbb delta variáns terjedése miatt, amely az új esetek immár kilencven százalékát okozza. Kedden országosan csaknem 27 ezer új esetet jelentettek, amire április vége óta nem volt példa. Szerda éjfélkor három tengerentúli megyében, Guadeloupe, Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken kihirdették az egészségügyi rendkívüli állapotot.

Ennek lényege, hogy a kormány ismét korlátozhatja az emberek szabad mozgását, és helyi lezárást is elrendelhet. Augusztus 9-től országosan covidigazolást vezetnek be. Az oltási igazolást vagy a 48 óránál nem régebbi negatív tesztet kötelező lesz bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken így vonatokon, kórházakban is.
(PS)

Több prefektúra rendkívüli helyzetet hirdetne

Japánban napról napra rekordokat dönt az új esetek száma

Csütörtökön már a harmadik napja, hogy rekordot döntött Japánban az új fertőzöttek száma. Először lépte át a kilencezres határt: 9576 esetet jegyeztek fel. A növekedésben a delta variánsé a főszerep. Tokióban csütörtökre 3865 újabb fertőzöttet azonosítottak, ami kétszerese az egy héttel ezelőtti adatnak. A fővárossal szomszédos három prefektúra kormányzói azt tervezik, megkérik a miniszterelnököt, hirdessen rendkívüli állapotot a területükön.

Kono Taro, a kormány oltásügyi minisztere szerdán úgy nyilatkozott az AP-nek: nincs bizonyíték arra, hogy az olimpia résztvevői miatt terjedne a vírus a japán lakosság körében, és szerinte egyetlen belföldi fertőzés sem köthető az olimpiához. Egy japán pszichológusprofesszor szerint viszont a sportsikerek lelkesítik a lakosságot, és sokan emiatt sem veszik komolyan a járványt.
(PS)

Jövő héten kezdik a vakcinációt
 

Izrael is harmadik oltást javasol a hatvanöt éven felülieknek
 

Az egyre jobban terjedő delta vírusvariáns miatt az izraeli egészségügyi minisztérium járványügyi szakértőbizottsága az oltás harmadik adagjának beadása mellett döntött a 65 év fölöttiek és a veszélyeztetett csoportok számára. Az emlékeztető oltásokat már a jövő héttől elkezdik beadni. Ugyanakkor egyes szakemberek bírálata szerint a minisztérium a vakcina harmadik dózisáról a nemzetközi szabályozás jóváhagyása nélkül, megbízható és átfogó adatok hiányában határozott.

A ynet hírportál szerint Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter elsősorban a házi és gyorstesztekkel, valamint az oltásokkal próbálja megállítani a pandémiát. Kedden 2260 új fertőzöttet regisztráltak. Izrael mintegy 9,3 millió lakosának több mint 62 százalékát már legalább egyszer beoltották.
(PS)

Fesztiválok csak védetteknek

Románia augusztus 1-jétől lazít, megnyílhatnak a szórakozóhelyek

Az enyhítés újabb szintjére lép augusztus első napjától Románia, a kormány szerdai ülésén el is fogadta az intézkedéseket. A lazítások azokon a településeken lépnek hatályba, ahol a megbetegedések aránya nem haladja meg a lakosság két ezrelékét. Hetvenötezer főre emelték a szabadtéri kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvények létszámkorlátját – tudósított a Maszol.ro.

Zárt térben esküvőkön több mint négyszázan lehetnek. A kültéri és beltéri sportesemények a nézőtér hetvenöt százalékának kihasználásával is szervezhetők. Megnyithatnak a szórakozóhelyek, de csak beoltott személyeknek. A nyilvános belterekben továbbra is kötelező a maszk viselése. A lakosság átoltottsága jelenleg harmincszázalékos. Eddig kevesebb mint ötmillióan vették fel az oltást, míg a napi új esetek száma száz fölött van. (PS)

Worldometers: világszerte 197 millió a fertőzöttek száma, több mint 4,2 millióan elhunytak, és 178,2 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink