Krónika

Hollandia oltottsághoz vagy teszthez köti a beutazást

Törlik a többnapos fesztiválokat

Szigorításokat jelentett be Hollandia a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból történő beutazásra vonatkozóan, augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív teszttel lehet belépni az országba – jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök.

Hollandia oltottsághoz vagy teszthez köti a beutazást
Hollandia oltottsághoz vagy teszthez köti a beutazást
Fotó: AFP/ANP/Ramon van Flymen

Ez a hollandokra és a külföldi állampolgárokra egyaránt vonatkozik. Az MTI tudósítása szerint a szabály mostanáig az Andorrából, Ciprusról, Portugáliából és a Spanyolországból érkezők esetében volt érvényes, augusztus 8-tól azonban az összes unión belül utazót érinteni fogja. Akinek nincs megfelelő papírja, arra 95 eurós (mintegy 34 ezer forint) pénzbírságot szabnak ki. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter azt javasolta: mindenki, aki külföldi utazásról tér vissza Hollandiába, csináltasson koronavírustesztet, függetlenül attól, hogy beoltották-e vagy sem, ugyanis – mint fogalmazott – az utazók a bőröndjükben is hazahozhatják a vírust.

Az országban három hete emelkedett az új fertőzések száma, de a napi tízezret is meghaladó esetszám a múlt hét végén kilencezer, majd hétfőn hatezer alá csökkent, ám a kórházi ápolások száma egyhetes viszonylatban mintegy hatvanszázalékos növekedést mutat. Közben a Dutchnews arról ír, hogy szeptember 1-jéig betiltják a többnapos fesztiválokat, az egynapos fesztiválok esetében később hoznak döntést. (PS)

A fedélzetre érkezik a vakcina

Belgiumban a külföldi matrózokat is beoltják a zavartalan áruszállításért

Belgium a kikötőibe érkezett, idegen zászló alatt közlekedő hajók bármilyen állampolgárságú tengerésze számára biztosítja a koronavírus elleni védőoltást a nemzetközi áruszállítás zavartalanságának biztosítására. Közben az országban az új fertőződések átlagos száma továbbra is növekszik, egyhetes viszonylatban jelenleg tíz százalékkal – közölte a belga sajtó kedden. A különböző nemzetiségű tengerészek belgiumi beoltását az indokolja, hogy az ország nemzetközi kikötőiben évente több mint 5500 hajó köt ki, amelyeken mintegy 80 ezren dolgoznak.

A rendelkezésükre álló, gyakran szűk helyeken nagyobb a fertőzés terjedésének kockázata, ezenkívül számos matróznak nincs lehetősége otthoni beoltásra hosszan tartó tengeri utazásai miatt. Belgium azt is el akarja kerülni, hogy a fertőzéses esetek miatt a hajók sokáig várakozzanak a kikötőkben, ami a járványveszély fokozódásának veszélye mellett jelentős késéseket okozna a nemzetközi áruszállításban. A külföldi tengerészek a hajók fedélzetén kapják meg az egydózisú Janssen-vakcinát. A belga hatóságok keddi tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedésének háromhetes erősödése az elmúlt hét napban tízszázalékos növekedést mutat.
(FP)

Szlovákia Pfizer-oltóanyagot vásárol

Vakcinákat adományoz balkáni, afrikai és ázsiai államoknak Csehország

Az év végéig legalább 2,39 millió adag koronavírus elleni vakcinát ajándékoz Csehország néhány balkáni, afrikai és ázsiai országnak. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a cseh kormány döntése része az Európai Unió vezetői megállapodásának, miszerint az EU közösen százmillió adag oltóanyagot ajándékoz más országoknak. Ezenfelül még 250 ezer dózist ajándékoznak Vietnamnak és 30 ezret Tajvannak. Vojtech megerősítette Andrej Babis kormányfő korábbi közlését, miszerint Szlovákia átvesz és kifizet egymillió adag Pfizer–BioNTech-vakcinát a Csehországnak járó uniós kvótából.

A csehek összesen 14 millió adag oltóanyagot rendeltek a Pfizer vállalattól, és rövid időn belül már nem tudják felhasználni mindet. Összesen pedig 23,9 millió vakcinát rendeltek az unióban elfogadott oltóanyagokból 8,5 milliárd koronáért (119 milliárd forint), ami szintén túl soknak bizonyult. A 10,7 millió lakosú Csehországnak a legközelebbi időszakban még mintegy 6,4 millió adag vakcinára lesz szüksége, hogy elérje a lakosság 70 százalékos átoltottságát. Az Our World in Data adatai szerint több mint 5,5 millió cseh állampolgár kapta meg a vakcina legalább első adagját, ez a népesség 52 százaléka.
(PS)

A fiatalok a veszélyeztettek

Az oltottakat is megtámadja a koronavírus delta variánsa Izraelben

Több mint kétezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben az utóbbi egy nap alatt, ez volt a delta vírusvariáns okozta negyedik járványhullám eddigi legmagasabb száma – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja alapján az MTI. Az erősebben fertőző vírusváltozat terjedésével 2123 új vírushordozót szűrtek ki és regisztráltak hétfőn az országban, az elvégzett tesztek 2,32 százaléka bizonyult pozitívnak. Az újonnan azonosítottak 57,22 százaléka már beoltott volt. A frissen regisztráltak tíz százaléka külföldről tért vissza, a legtöbben, ötvenen Törökországból, negyvenen pedig Görögországból.

A kórházakban jelenleg 238 embert ápolnak a fertőzés szövődményeivel, közülük 138 súlyos beteg, 26 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak. Bejelentették, hogy csakis azok az utasok léphetnek be a tel-avivi Ben Gurion-repülőtér épületébe, akik utaznak. A kórházban ápolt súlyos betegek körében – minden korcsoportban – az oltatlanok aránya sokkal nagyobb az oltottakénál. Az 50 év felettiek több mint 90 százalékát már beoltották Izraelben, és az elmúlt hónapban megfertőződöttek körülbelül 64 százaléka 40 évesnél fiatalabb, vagyis a kevésbé beoltott korosztályokból került ki.
(FP)

Megugrott az esetszám

Kárpátalján az újabb fertőzések oka az indiai mutáció lehet

Ukrajnában újabb hat kárpátaljai beteg esetében feltételezik, hogy a koronavírus erősen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsával fertőződött meg – közölte az UNIAN hírügynökséggel Ljubov Danics, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai regionális betegségmegelőzési központjának epidemiológusa. A mintákat elküldték a kijevi közegészségügyi központ referencialaboratóriumába, ahol ötnél az előzetes vizsgálat kimutatta a delta variánst, viszont még egy európai laboratóriumnak is meg kell erősítenie az eredményt.

A fertőzöttek között vannak fiatalok, azaz 18–35 évesek és 60 év felettiek, van, aki megbetegedése előtt külföldön járt. Korábban már két kárpátaljai embernél igazolták, hogy delta variánssal fertőződött meg. Rajtuk kívül Ukrajnában eddig nyolc betegnél mutatták ki ezt a vírusváltozatot. Ketten közülük megbetegedésük előtt Nagy-Britanniában jártak, a többiek Oroszországban. A hétvége után megugrott az új betegek száma – az előző napinak több mint háromszorosára. Keddre 681-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 27-en haltak bele a betegségbe, míg vasárnap csupán ketten. A 42 millió lakosú ország alig több mint hét százaléka kapott legalább egy dózis oltást.
(PS)

Worldometers: világszerte mintegy 195,6 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan csaknem 4,2 millióan elhunytak, és 177,4 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink