Krónika

Félrekezelték Tunéziát

Oroszország újabb 23 239 koronavírusos esetet jelentett az elmúlt napon, ezzel együtt a járvány kezdete óta a megbetegedések száma 6 149 780-ra emelkedett

A beltéri eseményeken marad a kötelező maszkviselés Romániá­ban. Második napja rekordszámú új esetet jelentenek Thaiföldön.

Félrekezelték Tunéziát
Oltakozás Tel Avivban, a Sheba Orvosi Centrumban
Fotó: AFP/Jack Guez

Franciaországban átlépte a negyvenmilliót azoknak a száma, akik megkapták a koronavírus elleni oltás első adagját, azaz a teljes lakosság csaknem hatvan százaléka – közölte hétfőn Emmanuel Macron államfő. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a lakosság fele, 33,2 millió ember már mindkét dózisát felvette. A köztársasági elnök üdvözölte, hogy a felgyorsított kampánynak köszönhetően az elmúlt két hétben négymillióan kérték a vakcinát. A kormány célja, hogy augusztus végéig legalább ötvenmillióan felvegyék az oltás első adagját a 67 millió lakosú országban, miközben egyre több tüntetés szerveződik országszerte az ellen, hogy a kormány bevezeti a covidigazolás használatát a mindennapi életben.

A román belügyminiszter szerint augusztus elsejétől nem lesznek számottevő lazítások – írta a Transindex.ro. Lucian Bode hangsúlyozta, zárt terekben kötelező marad a maszkviselés. Kapcsolódó hír, hogy tegnap kiderült az is, ha a romániai tanárok nem akarnak koronavírus elleni oltást, előfordulhat, hogy sok-sok tesztet kell végigszenvedniük.   Második napja rekordszámú új esetet jelentenek Thaiföldön. A hivatalos adatok alapján az elmúlt napon 15 376 esetet regisztráltak az országban – írja a The Guardian. Elhunyt nyolcvanhét beteg.

Felfüggesztette a parlament működését, és leváltotta a kormányfőt vasárnap éjjel a tunéziai elnök, miután erőszakba torkolló tiltako­zások voltak az ország gazdasági helyzete és a koronavírus-járvány kezelése miatt. Szaíd Kaisz államfő közölte, az összes parlamenti képviselő mentelmi jogát is felfüggeszti. Hozzátette, maga gyakorolja majd a végrehajtó hatalmat, és új kormányfőt fog kijelölni.

Oroszország újabb 23 239 koronavírusos esetet jelentett az elmúlt napon. Ezzel együtt a járvány kezdete óta a megbetegedések száma 6 149 780-ra emelkedett – írja a The Guardian. A megbetegedés szövődményeibe az elmúlt 24 órában 727 ember halt bele, így 154 601-re emelkedett a halálos áldozatok száma az országban. A járvány felgyorsulását a delta variánsnak tulajdonítják a szakértők.

A koronavírussal kórházban kezelt páciensek körében megugrott az újonnan kialakuló hiperglikémiás (magas vércukorszint) esetek száma és az állapot hónapokkal a megfertőződést követően is fennmaradt − derül ki egy új tanulmányból. Az amerikai kutatók több száz beteg utóéletét követték legkevesebb fél éven át.

Új ajánlások
 

Várandósok és daganatos betegek is kaphatnak Szputnyik V vakcinát
 

Korlátozás nélkül – függetlenül a daganatos betegség típusától, és attól milyen stádiumban van a beteg – olthatók Szputnyik V-vel a rákban szenvedő, a gyógykezelésen átesett emberek – közölte legfrissebb ajánlásában az orosz egészségügyi minisztérium. Műtét előtt vagy után legalább tizennégy nappal kell beadni az oltónyagot. Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy az új ajánlás szerint az orosz vakcina nem jelent veszélyt a várandós nőkre és a magzatokra.

A fokozott kockázatú várandósok oltása ajánlott. A vakcinát a várandósság huszonkettedik hetétől ajánlják, a szoptatás azonban ellenjavallt. Hozzátette, nincs tapasztalat csökkent immunműködésű betegeknél, és nem lehet kizárni, hogy kevésbé hatékony náluk a vakcina.
(PS)

Terjed a delta variáns

Egyre több embert ápolnak kórházban Izraelben, közülük száz állapota súlyos

Már csaknem kétszáz koronavírusos beteget ápolnak kórházban a delta variáns okozta negyedik hullámban, közülük több mint száz ember állapota súlyos – tudósított az MTI. Vasárnap 1398 új esetet regisztráltak, több mint 11 600 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Egy hónap alatt több mint megtízszereződött az ismert fertőzöttek napi száma, de a súlyos betegek száma csak megnégyszereződött.

Kórházi vezetők beszámolói szerint általában idős, alapbetegségekkel küzdő páciensek váltak beoltásuk ellenére súlyos beteggé, de náluk is enyhébbek a tünetek. A Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértőcsoportja szerint ha a még be nem oltott 12 év felettieknek legalább a fele felvenné a vakcinát, akkor a delta vírusváltozattal szemben is meg tudnák fékezni a járvány terjedését.
(PS)

Készül a Pfizer deltaellenes szere

A hagyományos molekuláris biológiai eljárások mellett a mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével akár őszre elkészül az új Pfizer-vakcina. Az új variánsokat jellemző nukleotidsorrendek hatalmas adatbázisokba kerülnek, ezeket használják, az mRNS-technológia pedig lehetőséget ad a gyors fejlesztésre – mondta Falus András immunológus az ATV-nek.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 195,023 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,179 millióan elhunytak, és 176,927 millióan gyógyultak meg a betegségből. A Föld lakosságának 13,8 százaléka kapott két oltást.

Kapcsolódó írásaink