Krónika

Ukrajnában alig találunk működő oltópontokat

Olaszországban augusztus 6-tól csak a vakcináltak léphetnek be az éttermekbe, múzeumokba, színházakba és az edzőtermekbe

Nem csitul a járvány Oroszországban. Tegnap 23 811 új esetet regisztráltak, és meghalt 795 ember. Ezzel összességében 6 078 522-re nőtt a fertőzöttek száma, a halottaké pedig 152 296-ra. Nem érkeztek jó hírek Kárpátaljáról sem, ahol eddig a lakosság mindössze három százaléka kapta meg mindkét védőoltást.

Ukrajnában alig találunk működő oltópontokat
Kubában egyre több gyereket fertőz meg a kór. Tesztelés Havanna repterén
Fotó: AFP/Yamil Lage

A környéken hivatalosan több mint hatvanháromezer ember esett át a betegségen – míg nem hivatalosan ez a szám akár 200–250 ezer is lehet, tehát a lakosság negyedét érintheti. Kapcsolódó hír, hogy az ukrajnai oltópontok mintegy negyven százalékát máig nem sikerült működésre bírni. Például Kárpátalján a 213 létrehozott állomás közül mindössze negyvenkettő működött, míg Kijev megyében hetven dolgozik a 216-ból.

Kéthavi csúcsot döntött a koronavírussal egy nap alatt újonnan fertőzöttek száma Törökországban – csütörtökre 9586 esetet jegyeztek fel. A nyolcvannégymillió lakosú Törökországban a ragály miatt eddig 50 761-en vesztették életüket. Mexikó hasonló cipőben jár – az országban 16 244 esetettel féléves csúcsra emelkedett a napi új fertőzöttek száma. A járvány halottainak száma meghaladja a 238 500-at.

Hivatalosan – ugyanis már tavasszal tudható volt, hogy a 2019/2020-as viszonylatban 131 ezerrel nőtt meg a temetések száma a hasonló időszakban elhunyt koronavírus áldozatok mutatójához képest. Kubában szintén rossz a helyzet, ott ugyancsak napi rekordot döntött az újonnan fertőzöttek száma – így 7745 esetet jegyeztek fel. Fokozza a bajt, hogy az érintettek között egyre több a kiskorú.

A cseh miniszterelnök, Andrej Babis megerősítette, hogy kormányzása alatt nem lesz kötelező vakcinálás. Ugyancsak tegnapi hír, hogy Olaszországban csak a beoltottak léphetnek be az éttermekbe, múzeumokba, színházakba és az edzőtermekbe. Az augusztus 6-tól élő intézkedés azért született, mert a Draghi-kormány így akarja jelentősen növelni az oltakozási hajlandóságot.

Újabb gyógyszert vizsgál az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a francia Sanofi gyógyszeripari vállalat koronavírus ellen kifejlesztett, fehérjealapú, Vidprevtyn névre keresztelt szerének folyamatos felülvizsgálatát – jelentette be a minap az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség.
 

A szakvizsgálat a laboratóriumi kutatások és a felnőtteken végzett klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) értékelni fogja, hogy a szer előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat. Lapzártakor érkezett hír szerint már tesztelik a szájon át adható vakcinát. A próbára Izraelben kerül sor az Oramed Pharmaceuticals által kifejlesztett anyaggal.
(FP)

Worldometers: A világon eddig 193,603 millió ember kapta el a vírust, 4,155 millióan meghaltak, és 175,869 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink