Krónika

Nőtt a heves kínai árvizek áldozatainak száma

Tovább nőtt a közép-kínai Honan tartományt sújtó súlyos áradások áldozatainak száma – számolt be tegnap a kínai sajtó a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

A China Daily című lap internetes kiadásában arról adott hírt, hogy Csengcsouban, a tartomány székhelyén már ötvenegy ember vesztette életét a kedd óta tartó áradásokban. Mint korábban megírtuk, tizenketten a település egyik metróvonalát elöntő víz áldozatai lettek.

A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap beszámolója szerint Csengcsouban immár csaknem négyszázezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A tizenkétmillió lakosú városban működő egyik kórházból több mint ezer pácienst menekítettek ki csónakokkal és helikopterekkel. Az akcióban részt vevő katonák a hátukon cipeltek ki egyes betegeket. Mindeközben Csengcsouban megkezdték a helyreállítási munkákat, miután az árvíz elvonult.

Ugyanakkor Honan tartomány többi részén további több ezer embert kellett kitelepíteni a megáradó Vej-, illetve a Sárga-folyó környékéről. A Vej-folyó Hopi városánál lévő töltéseinek egyik szakasza tegnap hajnalban megrongálódott – a China Daily beszámolója szerint a hatóságok ugyan kövekkel megrakodott teherautókkal próbálták megerősíteni azt, de hiába.

A kínai meteorológiai központ tegnap a második legmagasabb szintű, narancsszínű riasztást adta ki a súlyos esőzéseket előidéző In-Fa (Tűzijáték) tájfunra vonatkozóan, amely várhatóan vasárnap délelőtt éri el a kelet-kínai Csöcsiang tartományt, felhőszakadásokkal sújtva Sanghajt és Tajvant is.

Kapcsolódó írásaink