Krónika

Négy nap – egyévnyi eső

A magyar reformátusok nyaralást kínálnak a német károsultaknak

Nyaralási lehetőséget ajánlott a németországi árvízben érintett fiataloknak a Magyarországi Református Egyház. Balog Zoltán püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke a német testvéregyházak vezetőinek írt levelében úgy fogalmazott, habár a világjárvány idején nem magától értetődő, hogy élni tudnak ezzel a lehetőséggel, mégis arra bátorítja őket, hogy fontolják meg a meghívásukat.

Négy nap – egyévnyi eső
A térségben 1,22 milliárd jüan (57,5 milliárd forint) kár keletkezett
Fotó: AFP/Jade Gao

Legalább harmincháromra emelkedett a közép-kínai Csengcsou városában a heves esőzések miatt kialakult árvizek halálos áldozatainak a száma. Az áradat egész lakónegyedeket, metróalagutakat, aluljárókat öntött el, és autók százait sodorta magával.

Tetézi a gondokat, hogy a csapadék miatt földcsuszamlások keletkeztek, valamint a gátakra is egyre nagyobb nyomás nehezedik. Lojang városa mellett a kínai hadsereg robbantást hajtott végre egy töltésen azért, hogy a vizet elvezessék a lakott területek közeléből.

A tudósítások szerint a százmillió lakosú Honan tartományban több százezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A térségben mintegy 1,22 milliárd jüanos (57,5 milliárd forintos) kár keletkezett. Csengcsouban négy nap alatt 617 milliméter eső esett, ami majdnem annyi, mint a 640 milliméteres egész éves átlag.

Kapcsolódó írásaink