Krónika

Németországban tovább nőtt az árvíz halálos áldozatainak a száma

Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma vasárnapra Németország nyugati részén, Angela Merkel kancellár délután látogatott el Rajna-vidék-Pfalz tartománynak a természeti katasztrófa által leginkább sújtott területére.

Németországban tovább nőtt az árvíz halálos áldozatainak a száma
Tűzoltók pumpálják ki a vizet egy mélygarázsból
Fotó: AFP/SEBASTIEN BOZON

A német rendőrség vasárnap reggel közölte, hogy Ahrweiler járásban 110-re emelkedett a halottak száma, és ezzel már több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is.

A rendőrség közlése szerint Ahrweilerben további 670-en megsérültek, miután az Ahr folyó egész településeket öntött el. Félő, hogy az áldozatok száma még tovább emelkedik.

A környező területek nagy részén még mindig nem működik az áram- és a telefonszolgáltatás.

Gyors pénzügyi segítséget ígért Angela Merkel német kancellár, miután látogatást tett a korábban soha nem látott nagyságú árvíz sújtotta vidékeken, ahol a természeti katasztrófának legalább 157 áldozata volt az elmúlt napokban.

„Önök mellett állunk. Ez egy szürreális és kísérteties helyzet, szinte azt mondanám, hogy a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét” - mondta Merkel a Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Adenau kisváros lakosainak, „megdöbbentőnek” nevezve a helyzetet.

Előzőleg a kancellár Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnökének, Malu Dreyernek a kíséretében az Ahr folyó partján fekvő Schuldba látogatott, ahol szerda éjjel számos épület romba dőlt a gyorsan emelkedő áradás miatt.

A kancellár azt ígérte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok együttesen cselekednek a természeti csapás sújtotta területek fokozatos újjáépítésének érdekében. Jelezte, hogy a kormány már szerdán elindít egy rövidtávú segélyprogramot.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a mentési munkálatok „abszolút elsőséget” élveznek.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak elmondta, hogy több mint 300 millió eurót készít elő gyorssegélyekre. Hozzátette, hogy a vezetőknek hosszú távú újjáépítési programot kell kidolgozniuk, ami a korábbi árvizek tapasztalatai alapján több milliárd euróba is belekerülhet.

„Szerencsére Németország olyan ország, amely ezt pénzügyileg meg tudja oldani” - mondta Angela Merkel, aki a szeptember 26-i választások után mond le a kancellári tisztségről.

„Németország erős ország, és szembeszállunk ezzel a természeti csapással rövid-, sőt közép- és hosszú távon egy olyan politikával, amely több figyelmet szentel a természetnek és az éghajlatnak, mint az elmúlt években. Erre is szükség lesz. Gyorsabban kell harcolnunk az éghajlatváltozás ellen” - szögezte le Merkel, emlékeztetve, hogy Németországban és az Európai Unióban már érvényben vannak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését előirányzó politikák.

„Mindazonáltal a második tanulság az, hogy nagyobb figyelmet kell szentelnünk az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak” - tette hozzá a kancellár, arra figyelmeztetve, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem költséges befektetés, de elmulasztása még többe kerül.

Frank-Walter Steinmeier német államfő szombaton, Észak-Rajna-Vesztfáliába tett látogatása során az áldozatokkal való szolidaritásra és adományozásra szólította fel az embereket,

Bár Schuld polgármesterének közlése szerint senki sem halt, illetve sérült meg a településen, más városok lakosai nem voltak ilyen szerencsések. A Bonn közelében fekvő Ahrweiler járásban 112 halálos áldozatról tudnak, de több embert továbbra is keresnek, és félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.

A szomszédos Észak-Rajna-Vesztfália tartományban 46 ember halt meg, közöttük négy tűzoltó.

A térségben nagyszabású művelet kezdődött az iszap és a törmelékek eltakarítására az árvíz előtt festői szépségű falvak utcáiról, valamint a házak és az infrastruktúra újjáépítésére.

Bár az árvíz következtében Németország északnyugati tartományaiban volt a legnagyobb a pusztítás, az ország más vidékein is gondot okoztak a heves esőzések. A felső-bajorországi Berchtesgaden járásban az árvíz miatt szombat éjjel veszélyhelyzetet rendeltek el. Mintegy 130 embert kellett kimenekíteni az Ache folyó áradása miatt, legalább egy ember meghalt, a berchtesgadeni vasútvonalat is le kellett zárni. Súlyosan megrongálódott a közeli königssee-i bobpálya is.

Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder, Joachim Hermann belügyminiszter és Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter vasárnap délután ellátogatott az árvíz sújtotta térségbe.

Közben Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, a CDU elnöke és kancellárjelölje a Twitteren bocsánatot kért előző napi viselkedése miatt. A politikus, aki elkísérte Frank-Walter Steinmeier államfőt az árvíz miatt súlyos károkat szenvedett Erfstadt városba, több fotó és videó tanúsága szerint nevetgélt a háttérben álldogálva és beszélgetve, miközben az elnök éppen újságíróknak beszámolt drámai tapasztalatairól.

Ellenzéki pártok hevesen bírálták Laschetet. Lars Klingbeil, a szociáldemokrata párt (SDP) főtitkára illetlennek és felháborítónak nevezte, hogy Armin Laschet tréfálkozott a háttérben, miközben a szövetségi államfő az áldozatokról beszélt.

Kapcsolódó írásaink