Krónika

Kásler: A Hunyadiak felmutatták mindazt, ami az Árpádokat naggyá tette

A Hunyadiak felmutatták mindazt, ami az Árpádokat naggyá tette, olyan alapelveket őriztek, mint a szuverenitás, az integritás, az autonómiák támogatása és a hit - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Kásler: A Hunyadiak felmutatták mindazt, ami az Árpádokat naggyá tette
Hunyadi János, Hunyadi Mátyás és Corvin János
Fotó: Magyarságkutató Intézet

Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézet Hunyadiak és Corvinok című kétnapos nemzetközi tudományos konferenciájának megnyitóján kiemelte, hogy ez a dinasztia maradandót alkotott, amire emlékeznünk kell.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Szent Istvánnal olyan birodalom jött létre, amelyet apostoli király irányított, s egy lassan kiteljesedő eszmerendszer, a Szent Korona jegyében fogta össze az itt élő népeket. Ebből alakultak ki a rendek, majd a nemzet. Mint mondta, a kezdetektől eltelt időszakot Hunyadi Mátyás haláláig egységes folyamatnak tekinthetjük.

Hozzátette: bár a magyar királyi hatalom központosított volt, mégis autonómiák halmazából épült fel. A szász, székely, királyi városok és vármegyei autonómiák mind a Szent Korona eszméjéből kibomló gyakorlati megoldások voltak, ami révén egy rendkívül ősi demokrácia jött létre.

Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy minden a Szent Koronára volt visszavezethető, a hatalom, a birtok, a vagyon, az ország. A király is csak gyakorolta a Szent Korona bizonyos jogait, amelyek időben és térben csorbíthatatlanok voltak, átmeneti okok miatt szünetelhettek, de a királynak és a népnek, később pedig a nemzetnek azt helyre kellett állítania. Ez az a világ, amelyben megjelent az Árpád-ház férfi ágának kihalásával és a leányág eltűnése után egy dinasztia, amely üstökösként robbant be a történelembe és a fénye még mindig látszik - hangsúlyozta a miniszter.

Kitért arra, hogy a magyar történelem sok mozzanatát elhallgatták vagy eltorzították, ezért tette le a kormány elé azt a programot, amely az identitás szempontjából lényeges kérdések megoldását tűzte ki célul a legmagasabb tudományos igényességgel és prekoncepció nélkül. Így jött létre a Magyarságkutató Intézet, amely új tudományágakat kapcsol be az eldöntetlen vagy nehezen eldönthető kérdések vizsgálatába és új szemléletet hozott.

A Szépművészeti Múzeumban rendezett konferencia bemutatja egyebek mellett a Hunyadi-származás meghatározásának folyamatát, a 15. század végi magyar-török határszervezést, Szkander bég és Hunyadi János kapcsolatát, a Hunyadi-ház középkori és mai emlékeit, valamint Hunyadi Mátyás pénzreformját.

A Hunyadiak és Corvinok című konferencián azon 8 ország kutatói vesznek részt, amelyek történelméhez a Hunyadiaknak és Corvinoknak meghatározó köze volt.

Kapcsolódó írásaink