Krónika

Bevált a Szputnyik V San Marinóban

A miniállam nem tudott gyümölcsöző kapcsolatot folytatni az EU-val

Általános meglepetést keltett, amikor a dél-európai miniállam, San Marino a Szputnyik V oltás mellett tette le voksát. Nos, a nyugati világban külön utas döntés bevált: a Johns Hopkins Egyetem friss kimutatása szerint sem covid okozta haláleset, sem új fertőzött nincs a miniállamban.

San Marino januárban kezdte el a Szputnyik V vakcinák megvásárlásának előkészítését, azok februárban érkeztek meg, azután, hogy Roberto Ciavatta egészségügyért felelős vezető közölte, az EU-val való tárgyalásaik nem voltak gyümölcsözőek.

A miniállamban március végén tetőzött a fertőzöttek száma, azóta a csökkenés folyamatos, az elmúlt egy hónapban összesen négy covidost találtak, haláleset pedig nem történt. A 34 ezer fős ország már májusban lezárta oltási programját, míg a keleti vakcinákat mereven elutasító „nagy szomszéd” Olaszország még nagyon messze van ettől.

A védekezés olyan sikeres volt, hogy május 14-től San Marino a vakcinaturizmust is meghirdette a 18–84 éves, nem helyi lakosok számára – a külhoniaknak ötven eurót kell fizetni egy Szputnyik V oltásért, ezenkívül szállást kell foglalniuk egy helyi hotelban.

Kapcsolódó írásaink

Két oltás kell az éjszakába

ĀHa bulizni akarsz, oltasd be magad – így szól a brit kormány üzenete a fiatalokhoz, mivel az éjszakai szórakozóhelyek könnyen a vírus szuper terjesztőjévé válhatnak