Krónika

Franciaország kötelezően vakcináltat

Az az egészségügyi dolgozó, aki nem áll be a sorba, elesik a fizetésétől, és elveszti az állását

Franciaországban újabb korlátozásokat vezetnek be, sőt az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a védőoltást. A hírre összeomlott az oltásregisztrációs honlap.

Franciaország kötelezően vakcináltat
Ideiglenes egészségügyi központ a Párizs melletti Versailles-ban
Fotó: AFP/Xose Bouzas

Televíziós beszédet mondott Emmanuel Macron francia elnök, aki egyebek mellett bejelentette, az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a vakcinálást, és felszólította őket, hogy szeptember 15-ig oltassák be magukat, mert utána esetleges szankciókra vagy pénzbírságra számíthatnak. Nem sokkal Macron beszéde után a helyi online egészségügyi portál összeomlott, mert túl sokan próbáltak időpontot foglalni. Olivier Véran egészségügyi miniszter tegnap azt közölte, hogy a renitensek nem kapnak majd fizetést és nem dolgozhatnak tovább.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az általános és középiskolások számára oltási kampányt indítanak, amikor szeptemberben újra elkezdődik az iskola. Közben kiderült, Párizs ősztől megszünteti az ingyenes PCR-teszteket, kivéve ha azt az orvos írja elő.

A QR-kóddal ellátott covidigazolvány augusztus 1-jétől Francia­országban mindenhol kötelező lesz, beleértve a bárokat, éttermeket, kávézókat és bevásárlóközpontokat is.

A kötelező oltás gondolata Horvátországban sem idegen. Andrej Plenkovic kormányfő tegnap bejelentette, megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az egészségügyben, a szociális ellátásban és az oktatásban kötelezővé tegyék a vakcinálást. A legfrissebb hírek szerint Olaszországban augusztusra várják a delta variáns tetőzését, míg Oroszországban még soha nem volt annyi halálos áldozata a járványnak, mint kedden. Moszkva hétszáznyolcvan halálesetet és 24 702 új beteget jelentett. Szomorú hírek érkeztek Irakból is, ahol már hetvenhét áldozata van a kórháztűznek. Teherán háromnapos gyászt rendelt el a tragédia nyomán.

Nincsen görög buli oltás nélkül

Görögországban az elmúlt tíz napban a lazítások miatt megugrott a fertőzöttek száma, ezért újabb szigorításokat jelentettek be. Csak a beoltott vagy negatív teszttel rendelkező emberek mehetnek be az éttermek, bárok, kávézók zárt tereibe egészen augusztusig – írta a Reuters.

Mozik, színházak látogatása esetében is kelleni fog az oltás. Kötelezővé teszik a vakcinációt az egészségügyben, illetve az idősápolásban dolgozók számára, akiket máskülönben felmentenek a munka alól – jelentette be Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök. „Nem fogjuk ismét lezárni az országot egyesek miatt” – fogalmazott. A tizenegymilliós lakosságnak eddig a negyven százalékát oltották be teljeskörűen. A héten megkezdik a 15–17 évesek immunizálását.

(PS)

Worldometers: világszerte 188,291 millió a fertőzött, több mint 4,058 millió az elhunyt, és 172,132 millióan meggyógyultak a betegségből. A világ népességének 25,43 százaléka kapott legalább egy oltást. A legtöbb áldozatot (623 044) az Egyesült Államokban követelte a pandémia, majd India következik, ahol a hivatalos adatok szerint 409 338-an hunytak el a kórban.

Kapcsolódó írásaink