Krónika

Egy hét, és fellélegezhet Anglia

A cél az, hogy július 19-ig a teljes brit felnőtt lakosság megkapja az első oltást

Határozott a brit kormány: egy hét múlva feloldja a koronavírus-járvány miatt elrendelt, még érvényben lévő utolsó korlátozások nagy többségét Angliában.

Egy hét, és fellélegezhet Anglia
Rövidesen a londoni metróban sem kell távolságot tartani
Fotó: AFP/Niklas Halle’n

A döntést Sajid Javid brit egészségügyi miniszter jelentette be hétfőn, továbbra is óvatosságra és felelősségteljes magatartásra kérve a lakosságot.

A brit kormány a múlt hónapban az eredeti, június 21-i időpontról négy héttel későbbre, július 19-re halasztotta az angliai jogi korlátozások megszüntetését, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns terjedési ütemével. A halasztás eddigi három hete alatt 6,8 millió első és második dózist adtak be Angliában a koronavírus elleni vakcinákból.

A londoni miniszterelnöki hivatal idézte az angliai közegészségügyi szolgálat és a Cambridge-i Egyetem közös elemzését is, amely arra vall, hogy a nagy-britanniai oltási kampány egyedül Angliában 8,5 millió koronavírus-fertőződést és 30 ezer halálesetet akadályozott meg. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a koronavírus elleni oltás első dózisából az Egyesült Királyság egészében eddig 45 881 721-en részesültek, közülük 34 764 511-en a második adagot is megkapták. Ez azt jelenti, hogy a brit felnőttek 87,1 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával, 66 százalék, vagyis a felnőtt lakosság kétharmada mindkét dózist megkapta.

A kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig, a még érvényben lévő jogi korlátozások zömének tervezett feloldásáig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják.

A Downing Street tegnapi közleménye szerint a korlátozások feloldásának július 19-i időpontja közelebb esik a nagy-britanniai nyári iskolai szünet kezdetéhez, és a vakáció időszakában várhatóan alacsonyabb lesz a fertőzések terjedési üteme.

Újra szigorításokat vezettek be Hollandiában
 

Mark Rutte bocsánatot kért a júniusi korai nyitás miatt
 

Hollandia miniszterelnöke, Mark Rutte elismerte, hogy hibát követettek el, amikor június végén lazítottak és feloldották a korábbi korlátozásokat. Rutte óvatosságra intette honfitársait – írja a Die Presse. „Amiről azt hittük, hogy lehetséges, nem volt az. Lassítanunk kell a vírus gyors terjedését” – figyelmeztetett a kormányfő, aki bocsánatot kért. A betegszámok növekedése miatt pénteken – két hét lazítás után – újra szigorításokat jelentett be a kormány.

Eszerint bezárják a klubokat, diszkókat, lefújták a fesztiválokat. Szombattól öt hétre zárnak be ezek az intézmények, és az éttermek is csak éjfélig lehetnek nyitva. A nyitva maradó vendéglátóhelyeknek szigorúbb távolságtartási szabályokat kell alkalmazniuk, a rendezvénytermek befogadóképességük legfeljebb kétharmadáig fogadhatnak látogatókat – írja az MTI.
(FP)

Bővülő lehetőségek

Oltási igazolással szabadon utazhatunk mától San Marinóba

Újabb országba, San Marinóba is szabadon lehet utazni oltási igazolással keddtől – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a Facebookon. A bejegyzésben arról is tájékoztatott, hogy részt vesz a Külügyek Tanácsa ülésén Brüsszelben.

Magyarország korábban a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött már Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával, a Bahreini Királysággal, Horvátországgal, Törökországgal, Észak-Macedóniával, Csehországgal, Georgiával, Mongóliával, Moldovával, Ciprussal, Szlovákiával, a Marokkói Királysággal, Albániával, Ukrajnával, Kazahsztánnal és San Marinóval. Továbbá ugyanilyet köt augusztus 1-jétől a Zöld-foki Köztársasággal. A fentieken túl Magyarország a román védettségi igazolványokat egyoldalúan elismeri.
(FP)

Kapcsolódó írásaink