Krónika

Segít a Katolikus Karitász

Sellyén és környékén nemcsak az otthonokban pusztított a jeges vihar, hanem sok tízezer paprika- és paradicsompalánta, több száz hektár dinnye is áldozatul esett az időjárásnak

Sokfelé csak szombatra sikerült elhárítani a pénteki vihar okozta károkat. Az elkészült leltár szerint több mint négyszáz esetben volt szükség a tűzoltók munkájára. A legtöbb beavatkozásra Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyében és Budapesten került sor, de Somogy, Vas és Zala megye kivételével mindenfelé keletkeztek viharkárok – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton.

Segít a Katolikus Karitász
A tűzoltók pénteken és szombaton összesen 403 helyen dolgoztak
Fotó: A BMOKF Facebook-oldala

A szakembereknek a legtöbb ponton kidőlt oszlopok, fák és letört ágak miatt kellett beavatkozniuk, míg Budapesten, Szentendrén, Szabadszálláson számos lakóházba villám csapott, és meggyulladt a tető, másutt pedig a fák lángoltak. Az ország néhány településén dió- és tojásméretű jég pusztított. Baranya megyében eddig több mint háromszázötven sérült házról érkezett bejelentés.

A tegnap esti adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin hatvanegy, Okorágon pedig huszonegy otthonban keletkezett kisebb-nagyobb kár.

Azonnali és hosszú távú segítséget nyújt a Katolikus Karitász és a Pécsi Egyházmegyei Karitász a Sellye környéki jégkárosultaknak. Pécsről két teherautónyi palackozott vizet, pékárut, zöldséget, gyümölcsöt szállítottak a térségbe. A református egyház ugyancsak bejelentette tegnap, hogy gyűjtést indított a rászorulóknak. A jégkárnak sok tízezer paprika- és paradicsompalánta, több száz hektár dinnye és kukorica esett áldozatul. Ez szintén nagyon komolyan érinti az ebből élő, gazdálkodó családok életét.

Vasárnap Abádszalók, Ács, Alsózsolca, Bábolna, Bodajk, Enying, Jászárokszállás, Kisköre, Mór, Oroszlány, Polgár, Polgárdi térségében volt felhőszakadás. Az északi, északnyugati tájakon, a Bakonyban és attól északra hullott a legtöbb csapadék. Az Időkép Kajárpécen majdnem 55, Homokbögötén 49, Cseszneken 47, Bakonyszombathelyen 39 millimétert mért, de északkeleten, Forrón is összegyűlt 35 milliméter eső.

Kapcsolódó írásaink