Krónika

Prága vakcinákat kért

Terjed a spanyol ifjak között a delta (indiai) variáns

Egyre több fiatal kerül kórházba Spanyolországban koronavírus-fertőzés miatt – írja a The Guardian. A hír szerint a bővülésért legfőképp a delta (indiai) variáns rohamos terjedése okolható. Madrid eddig huszonegymillió ember beoltását jelentette, és bár ez a felnőttek felét jelenti, a vakcináltak között hatszázezren fiatalabbak 30 évesnél.

Kapcsolódó hír, hogy Katalónia is újra korlátozásokat vezetett be – ugyancsak az indiai variáns miatt – írja a Telegraph. A szórakozóhelyeket bezárják, az ötszáz főnél nagyobb eseményeket pedig csak negatív teszttel vagy igazolvánnyal lehet látogatni. Mexikóból arról érkezett hír, hogy egy hét alatt harminc százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Ugyancsak a Telegraph szerint főképp a fiatalok és a kevésbé ellenállók kapták el a vírust.

Harmadik egymást követő napon döntött rekordot Dél-Koreában a fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 1378 esetet találtak, ez a szám a pandémia kezdete óta a legmagasabb. Hollandiából sem érkeztek jó hírek, szombatról vasárnapra 10 435 új fertőzöttet azonosítottak az egészségügyi hatóságok. Ez karácsony óta a legmagasabb szám.

Andrej Babis cseh kormányfő szombaton azzal a kéréssel fordult Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterhez, hogy Magyarország további kétszázezer adag vakcinát kölcsönözzön Csehországnak.

Hazánk eddig összesen 140 950 adag Pfizer–BioNTech-vakcinát bocsátott Prága rendelkezésére. Ausztria, Magyarország és Szlovénia áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy koronavírus elleni vakcinát ad át Csehországnak, miután az nem értett egyet a tízmillió adag európai uniós vakcina szétosztásakor elért kompromisszumos megállapodással, emiatt kevesebb oltóanyagot kapott Brüsszelből.

Továbbra is hazánk a második

Rendkívül sikeres a magyar járványügyi védekezés, az európai uniós tagállamok között csak Málta előzi meg hazánkat a lakosság átoltottságát tekintve – írta a kormány a közösségi oldalán. Idehaza a lakosság 52,67 százaléka (5 145 484 fő) már a második adag vakcinát is megkapta, ami azt jelenti, Magyarország továbbra is a kontinens egyik legbiztonságosabb országa.

Az első dózist eddig 5,529 millió ember vette fel. A kabinet felhívta a figyelmet, a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezés ellenére fel kell készülni a negyedik hullámra, ezért újabb oltási akciót hirdetnek, a háziorvosok személyesen is felkereshetik azokat a 60 év felettieket, akik még nem vakcináltatták magukat.
(NG)

Worldometers: világszerte 187,490 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,046 millióan elhunytak, és 171,401 millióan gyógyultak meg a betegségből. A Föld lakosságának 25,18 százaléka kapott legalább egy oltást.

Kapcsolódó írásaink