Krónika

Spanyolországot sem kíméli a delta

A fiatalok körében megugrott a fertőzések száma – Katalóniában újra bezárják a szórakozóhelyeket

Leginkább az oltatlan fiatalok körében terjed a delta vírusvariáns Spanyolországban. A vírustörzs több tartományban már dominánssá vált, ezért szigorítások jönnek.

Spanyolországot sem kíméli a delta
Vakcinára váró tömeg Barcelonában. Eddig az idősebb korosztály immunizálására helyezték a hangsúlyt, most a fiatalok oltását gyorsítanák fel
Fotó: AFP/Lluis Gene

Az elmúlt héten Európában Spanyolországban nőtt a leggyorsabban a fertőzések száma, az egyhetes fertőzöttségi átlag június vége óta mostanra megháromszorozódott, megelőzve Portugáliát és Oroszországot is – derül ki a Financial Times összeállításából. A fertőzés a 12–29 éves korosztályban terjed leginkább, hússzor annyira, mint a hetven év felettiek körében. A kormány az összejövetelekkel magyarázza a növekedést, illetve azzal, hogy a fiatalok egymás üvegeiből isznak, és az utazási kedv is nő. Ismert, nemrégiben több száz spanyol diákról derült ki, hogy a tanév végi mallorcai kiránduláson elkapta a vírust.

A több mint 46 millió lakosú országban eddig az idősebb, veszélyeztetett korosztály immunizálására fektették a hangsúlyt, akiknek a 64 százaléka már legalább egy oltást kapott, ugyanakkor a huszonévesek körében még csak 14 százalék ez az érték. Fernando Simón spanyol epidemiológus szerint fennáll a veszély, hogy az oltatlan fiatalok megfertőzik a még nem védett idősebbeket.

A delta variáns négy tartományban (Valencia, Navarra, Madrid és Katalónia) már dominánssá vált, így a májusi lazítás után most újra szigorítani kényszerültek. Katalóniában például mától újra bezárnak az éjszakai szórakozóhelyek. Korlátozzák a bárok, éttermek nyitvatartását. Kasztília és León autonóm közösségben pedig újra bevezetnék az éjszakai kijárási tilalmat.

Pedro Sánchez miniszterelnök a héten kijelentette, felgyorsítják az oltást, nyár végéig a népesség hetven százalékát immunizálnák.

Szerdára egy nap alatt az országban több mint 17 ezer új fertőzöttet azonosítottak, viszont a halálozás továbbra is alacsony, mindössze tizenheten hunytak el.

A szomszédos Portugáliában már az új esetek kilencven százalékát a delta okozza, hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban is. Magyarországon legutóbbi információk szerint kilenc esetben mutatták ki, Szlovéniában pedig már a delta mutációja, a delta plusz is megjelent.

Vietnam, Thaiföld is szigorít

Dél-Koreában rekordot döntött az esetszám

Minden eddiginél több koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak egy nap alatt Dél-Koreában. A helyi betegségmegelőzési ügynökség tájékoztatása szerint szerdáról csütörtökre 1275 koronavírusos embert vettek nyilvántartásba – míg az eddigi csúcsot tavaly decemberben jegyezték fel, akkor egy nap alatt 1240 esetet regisztráltak. A delta (indiai) variáns terjedése okán az országban már a negyedik hullámról beszélnek, és Szöulban, valamint környékén egy hétre meghosszabbították a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Ha két-három napon belül nem javul a helyzet, újabb szigorítások lépnek életbe.

Délkelet-Ázsiában szintén rosszabbodott a helyzet. Így például tegnap Thaiföld egészségügyi minisztériuma új utazási szigorításokat javasolt, míg Vietnam péntektől tizenöt napig korlátozásokat fog bevezetni Ho Si Minh-városban azért, hogy kezelni tudja az egyre jobban elharapódzó járványt. Indonéziában új napi rekord született mind a halálesetek (1040), mind a regisztrált betegek (34 379) tekintetében, és Banglades is az utóbbi hónapok legmagasabb napi veszteségéről (201 halott) számolt be.
(LMA)

Segítség a civileknek

A balkáni missziónak juttatott vakcinát hazánk

Jelentős mennyiségű, 5100 AstraZeneca-vakcinát adott át Franco Federici vezérőrnagynak, a koszovói katonai békemisszió (KFOR) parancsnokának Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán. E lépés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Bosznia-Hercegovinában az EU vezetésű békefenntartó erőknél (EUFOR) és Koszovóban, a KFOR-nál szolgáló magyar katonák mellett dolgozó helyi lakosok vírus elleni védettségét kizárólag hazánk garantálja adományával. A vakcinálást csütörtökön kezdték el a két alakulat kötelékében dolgozó orvosok.

Benkő Tibor hozzátette, a magyar kormány koronavírus elleni vakcinafelajánlását a legnagyobb elismeréssel fogadták az érintett katonai vezetők. Bosznia-Hercegovinában eddig a lakosság 9,34, míg Koszovóban 7,11 százaléka kapott egy és 4,99, valamint 2,15 százaléka két dózist. Koszovóban eddig 55 733, míg Boszniában 62 498 igazolt koronavírusos esetet találtak, az elhunytak száma pedig 1171 és 2946 volt a július 7-i adatok szerint. A Balkánon jelenleg valamivel több mint háromszáz honvéd szolgál, míg a helyben alkalmazott civilek száma háromezer körül lehet.
(LMA)

Worldometers: világszerte már meghaladta a 186 milliót a fertőzöttek száma, több mint 4 millióan elhunytak, és 170,2 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink