Krónika

Folyamatos a munka a viharkárok felszámolása érdekében

Tovább emelkedett a katasztrófavédelem riasztásainak száma péntek este. Számos helyen jelenleg is dolgoznak a pénteki zivataros időjárás okozta viharkárok felszámolásán - tudatta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy az este folyamán további heves zivatarok várhatók az országban.

Folyamatos a munka a viharkárok felszámolása érdekében
Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Az OKF szóvivője elmondta: már több mint 150 esethez riasztották a tűzoltókat, a legtöbbször Budapesten, Komárom-Esztergom és Baranya megyében. Jellemzően letört faágak és kidőlt fák miatt, de számos helyen a felgyülemlett csapadék, illetve a jégeső is gondot okozott.

A Baranya megyei Sellyén több tucat ingatlan teteje sérült meg a viharos szél, illetve a jégeső következtében.

Autók haladnak az Illatos útnál BUdapesten a zivatar után
Autók haladnak az Illatos útnál BUdapesten a zivatar után
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Budapesten a XVI. és a XX. kerületben, valamint Szentendrén egy-egy épület teteje is kigyulladt villámcsapás következtében. Szabadszálláson és a főváros XVI. kerületében villámcsapás miatt kigyulladt fát is oltaniuk kellett a tűzoltóknak.

Több helyen elektromos vezetékek is elszakadtak a viharban, így áramkimaradások is vannak - ismertette az OKF szóvivője, hozzátéve: több helyszínen a hirtelen összegyűlt csapadékot szivattyúzni kellett. Kora estig 14 épületkárról kaptak bejelentést, legtöbb esetben kéményeket és tetőket rongált meg a viharos szél, illetve a jégeső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: az este folyamán egyre inkább a Dunától keletre helyeződnek át a zivatarok. A heves zivatarokat szélrohamok, felhőszakadás és több centiméter nagyságú jég is kísérheti. Éjjel fokozatosan a Tiszántúlra korlátozódik a zivatartevékenység.

Az ország nagy részén továbbra is várható, hogy másodfokú riasztásokat adjanak ki a zivatarveszély miatt. Megjegyezték, hogy az este folyamán kis eséllyel akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Szombaton a Dunától keletre elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, ezeket jellemzően felhőszakadás kísérheti - tették hozzá. Zivatarveszély miatt szombatra már csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott úton Budapesten, a XIX. kerületben
Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott úton Budapesten, a XIX. kerületben
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Jelentős késések a dunántúli vonalakon

Szombat hajnalra állhat helyre a menetrend a dunántúli vonatoknál, amelyeknél a viharos időjárás okozott jelentős késéseket.

A Mávinform korábban azt közölte: a heves zivatarban a kelenföldi pályaudvaron felsővezeték-szakadás történt. Emiatt a Budapest-Biatorbágy, a Budapest-Tárnok, a Budapest-Érd vonalszakaszon tartós zárlat nehezítette a vonatforgalmat.

Frissebb tájékoztatásukban azt írták: az érintett vonalszakaszon már zavartalanul közlekednek a vonatok. A dunántúli vonatok péntek este még kisebb késésekkel közlekednek. A menetrend szombaton hajnalra állhat helyre - írta a Mávinform.

A vezetékszakadást és az áramkimaradást a heves zivatar okozta - tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Brahmstól Kodályig

ĀA Jókai utcába költöznek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei – Öt bérletet hirdetnek az új évadra, és pótolják az elmaradt koncerteket is – Pályázatot írtak ki kortárs zeneszerzőknek