Krónika

Bemutatkozott az „Utazó klinika”

Termékportfoliójának bővítésével reagált a XXI. század egészségügyét érintő kihívásaira az Ikarus. Magyarország legrégebbi buszgyártójának legújabb termékinnovációja az „Utazó klinika”, amely lehetővé teszi a nem helyhez kötött alap- és járóbeteg egészségügyi ellátást.

Bemutatkozott az „Utazó klinika”
Magyarország legrégebbi buszgyártójának legújabb termékinnovációja az „Utazó klinika”
Fotó: MH

A Magyarországon megrendezett olimpiai 7’s rögbi Európa-bajnokságon mutatkozott be először hivatalosan az Ikarus legújabb termékinnovációja, az „Utazó klinika”.

A nemzetközi szinten egyedülálló termékfejlesztés lehetőséget ad az egészségügyi rendszer tehermentesítésére. Az elektromos busz műszaki feltételei és a kialakított működési rend olyan mobil egészségügyi ellátó egységet eredményeznek, amely lakóhely-közeli ellátást képes biztosítani a rászorulóknak.

A busz felszerelése bármely mobil egészségügyi ellátó eszközzel bővíthető, többek között például EKG készülékkel vagy lélegeztetőgéppel
A busz felszerelése bármely mobil egészségügyi ellátó eszközzel bővíthető, többek között például EKG készülékkel vagy lélegeztetőgéppel
Fotó: MH

Járványhelyzet idején kiemelkedő előnye, hogy bővíti a prevenciós célú intézkedések lehetőségeit, csíramentes működési környezetet teremt a betegek és az egészségügyi személyzet számára, csökkenti a potenciális fertőzöttek közösségi közlekedésben való részvételét.

A jármű adottságaiból fakadóan az „Utazó klinika” modulszerűen építkezik, azonnal bevethető, rugalmasan vezényelhető, továbbá speciális felszereltségének köszönhetően gyorsan módosítható is - így például oltási időszakban oltóponttá alakítható át, majd ezt követően ismét visszaalakítható egészségügyi ellátó egységgé.

Az „Utazó klinika” kifejezetten magyar termékinnováció
Az „Utazó klinika” kifejezetten magyar termékinnováció
Fotó: MH

A busz belső szerkezeti koncepciója a következő modulelemeket tartalmazza: vizsgáló helyiség, személyzeti öltöző vizesblokkal, vizsgálati anyag tárolására alkalmas hűtőszekrény, személyzet számára elkülönített hűtőszekrény, a páciensadminisztráció elvégzésére kialakított, telemedicinára alkalmas, wifi-vel ellátott munkaállomás, fix fekvő vizsgálóágy és mobil vizsgálószék, betegöltöző, hideg és meleg vizes folyóvízzel ellátott kézmosó, sterilanyag-tároló, fogyóanyag-tároló, tisztítószer- és tisztítóeszköz-tároló, tisztaruha-, és szennyesruha-tároló, veszélyeshulladék-gyűjtő, kommunálishulladék-gyűjtő, két fő személyzet szállítására alkalmas ülőhely, kerekesszékkel való feljutáshoz rámpa.

A felhasználási célokat tekintve a busz felszerelése bármely mobil egészségügyi ellátó eszközzel bővíthető, többek között például EKG készülékkel vagy lélegeztetőgéppel. Az orvosi felszerelések igény szerinti változtatásával az „Utazó klinika” gyorsan és rugalmasan képes alkalmazkodni az ellátandó egészségügyi feladatok köréhez, így a háziorvos nélküli kistelepülések járóbeteg-ellátásától kezdve a nagyszabású szabadtéri sport-, kultuális és vállalati rendezvények egészségügyi biztosításán át egészen a prevenciós célú szűrések lebonyolításáig.

Az elektromos busz emellett kitűnően alkalmas arra is, hogy teljes felszerelésének, elektromos eszközeinek - beleértve az orvosi eszközöket is - zavartalan működését saját energiaellátásból biztosítsa.

„Noha a pandémiás időszak okozta kihívások érlelték bennünk kész termékké az Utazó Klinika ötletét, a busz kialakítását, funkcióját, valamint a környezetre gyakorolt hatását tekintve saját tervezői és felhasználói ambícióink kifejezetten hosszú távúak” – mondta Tankó Zoltán, az Ikarus ügyvezető igazgatója. „Mindig, minden fejlesztésünkkel a jövőbe fektetünk be, ebben az esetben pedig külön büszkék vagyunk arra, hogy ezúttal egy egészségesebb jövő megteremtéséért is dolgoztunk.”

Bár az „Utazó klinika” kifejezetten magyar termékinnováció, nem akar a hazai egészségügyi ellátó rendszer szereplőjévé, annak versenytársává válni. Az „Utazó Klinika” egy kiegészítő szolgáltatási rendszer, amely azzal segíti és támogatja a magyar egészségügyet, hogy lehetőséget kínál a lakóhelyközeli ellátás bővítésére, lehetővé teszi a hiányzó felnőtt háziorvosi praxisok feladatellátásának helyettesítését, valamint alkalmat kínál a prevenciós célú ellátókapacitás növelésére.

Az Ikarus a 2016-ban megkezdett fejlesztések eredményeként 2020 őszére kifejlesztette és bemutatta az első Magyarországon tervezett és gyártott, európai típusengedéllyel rendelkező elektromos buszt.

A székesfehérvári gyártásnak, az egyre jelentősebb hazai beszállítói teljesítménynek, a magyar mérnökóra ráfordításnak köszönhetően a 65 százalékos európai hozzáadott értéken belül már 80 százaléka a magyar hozzáadott érték, ami az IKARUS szándékai szerint fokozatosan tovább emelkedhet.

További információk itt és  itt érhetőek el.

Kapcsolódó írásaink