Belföld

Megkönnyíti az utazást az uniós védettségi igazolás

Nyáron az emberek többsége a pihenésre koncentrál és ha lehetősége van rá, a családjával kapcsolódik ki. Járványügyi szempontból ma hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa. A kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően már nagyon sok országba lehet utazni a magyar védettségi igazolvánnyal - mondta pénteken a Facebook-oldalára feltöltött videóban Szentkirályi Alexandra.

Megkönnyíti az utazást az uniós védettségi igazolás
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Július 1-jétől az egész EU területén működik az uniós védettségi igazolás is, amely az unión belüli utazást könnyíti meg. Az angol-magyar nyelvű dokumentum már Magyarországon is elérhető papír- és digitális alapon is, egy hét alatt félmillióan szerezték be. A legegyszerűbb otthonról kinyomtatni az EESZT lakossági portáljára belépést követően, de letölthető akár mobiltelefonra is az EESZT Lakossági alkalmazással. Ügyfélkapu és TAJ-szám hiányában a Kormányablakokban, vagy a háziorvosoknál kinyomtatható - ismertette a kormányszóvivő.

Objektum dobozAz uniós igazolásnak három típusa létezik:

  • oltási igazolvány a betoltottaknak,
  • tesztigazolvány, akik negatív PCR-teszttel rendelkeznek, vagy
  • gyógyultsági igazolvány azoknak, akik már átestek a betegségen

Az igazolás csak formailag egységes, de az uniós tagállamok saját beutazási szabályokat is megszabhatnak. Utazás előtt mindenképp érdemes felkeresni a Konzuli Szolgálat honlapját, ahol országonként megtekinthetőek az aktuális beutazási feltételek - hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra.

Kapcsolódó írásaink