Krónika

Emelkedő esetszámok Izraelben

Az idegenfogalmi idény végével Horvátországban mindenhol, ahol maszkot kell viselni, kötelező lesz a digitális covidigazolvány, ez vonatkozik az intézményekre és az üzletekre is

Augusztus végéig a német külügyminiszter feloldaná a korlátozásokat. Szerbiában újra száz fölé emelkedett a napi fertőzöttek száma, ami a szakértők szerint aggodalomra ad okot.

Emelkedő esetszámok Izraelben
Bár Jeruzsálemben sem kötelező, de van, aki nem mond le a maszkról
Fotó: AFP/Menahem Kahana

Meredeken emelkedik, s már ismét a márciusi szinten van az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben. Az esetek mögött a korábbiaknál mintegy negyven százalékkal fertőzőbb, delta (indiai) vírusváltozat megjelenése áll. Az érintettek csaknem fele iskolai tanuló, és a pandémia újbóli erősödése miatt már ötvenezer ember tartózkodik otthoni karanténban. Az országban a Pfizer/BioNTech vakcinája már csak hatvannégy százalékos hatékonyságot mutat az indiai variáns ellen.

Libanonban is felütötte fejét az elsőként Indiában azonosított variáns, emiatt egyre rosszabbak a járványügyi mutatók. Törökországban három esetben azonosították a koronavírus delta plusz változatát, miközben az ettől különböző delta-változatot már harminc tartományban, 284 esetben mutatták ki. Szerbiában újra száz fölé emelkedett a napi fertőzöttek száma, ami a szakértők szerint aggodalomra ad okot − adta hírül az MTI.

Ukrajnából arról érkezett hír, hogy csak akkor nem lesz már szükség a maszkviselésre, ha az ország magas szintű átoltottságot ér el. Kiderült, Romániában sem jó a helyzet, egyre többször bukkannak az indiai mutánsra. A vakcinált francia állampolgárok beoltottságukat egy, a telefonjukra letöltött QR-kóddal tudják igazolni. Akik mindkét adagjukat megkapták, szabadon utazhatnak az Európai Unió területén – írja a France24. A két és fél millió franciának, aki külföldön vette fel az oltást, annak az országnak az igazolványát kell bemutatnia, ahol megkapta azt.

Az idegenfogalmi idény végével Horvátországban mindenhol, ahol maszkot kell viselni, kötelező lesz a digitális covidigazolvány, ez vonatkozik minden intézményre, magán- és állami vállalatra, de az üzletekre is – adta hírül a Jutarnji List című horvát napilap.

Szomszédunknál csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze 37,3 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát. Ugyanakkor a német külügyminiszter augusztus végéig feloldaná a korlátozásokat. Heiko Maas szerint eddig a lakosok körülbelül 56,5 százaléka kapott meg legalább egy, és csaknem harminckilenc százalékuk két dózist.

Worldometers: világszerte 185,127 millióan kapták el a fertőzést, több mint 4 millióan elhunytak, és 169,429 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink