Krónika

Tartanak a horvátok a delta variánstól

Megrekedt az oltási kampány az adriai országban, veszélybe kerülhet a turizmus

Védettségi igazolvánnyal minden további nélkül beutazhatunk Horvátországba. Montenegró kedvezményekkel ösztökéli oltásra állampolgárait.

Tartanak a horvátok a delta variánstól
Horvátországi belépéskor védettségi igazolást kell felmutatni
Fotó: AFP/Denis Lovrovic

Nagy volt a dugó délelőtt Letenyénél Horvátország felé. Nemcsak a turnusváltás miatt torlódott fel a kocsisor, hanem a megváltozott beutazási szabályok miatt is. Hasonló forgalomra lehet számítani a következő napokban és hetekben. A rendőrség azt javasolja az autósoknak, hogy a kisebb határátkelőket válasszák, illetve indulás előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről – számolt be az M1 Híradója.

Az országba az léphet be akadály nélkül, akinek van az unióban kölcsönösen elfogadott védettségi igazolványa. Erre jó az uniós kártya, illetve elfogadják a magyar védettségi igazolványt. Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

A tizenkét év alattiak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól. Az országban amúgy hamarosan szigorításokra lehet számítani, mert elakadt az oltási kampány. Nemsokára csak védettségi igazolással lehet belépni a bevásárlóközpontokba. Az eredetei tervek szerint június végéig akarták legalább egy vakcinával beoltani a lakosság felét, azonban az átoltottság 36 százalékon megrekedt.

A szakértők szerint mivel a vírus hajlamos a változásra, a mutálódásra, ezért elképzelhető, hogy nyár végéig újabb variánsok jelennek meg. Ha ez megtörténik, a turizmus, idegenforgalom ismét nagy pofont kap, a szektornak „befellegzett”. Ennek már akadnak jelei: néhány külföldről érkező vendég lemondta a foglalását a sajtóban megjelent hírek miatt, amelyek szerint a kutatók előrejelzése alapján augusztus közepéig Horvátországban is megjelenik a delta variáns.

Időközben már jutalmakkal próbálják oltásra bírni az embereket Montenegróban. A közszférában dolgozók egy szabadnapot, míg a nyugdíjasok ötven eurós (körülbelül 17 500 forint) idegenforgalmi kupont kapnak, ha még júliusban felveszik valamelyik, koronavírus elleni védőoltást A 620 ezres Adria-parti országban eddig 152 ezren kapták meg a védőoltás első adagját, míg mindkét adaggal 140 ezer embert oltottak be.

Naponta hatszáznál többen halnak meg
 

Sok az új fertőzött Oroszországban
 

Oroszországban január eleje óta először mutattak ki ismét 25 ezernél több új koronavírusos fertőzöttet – írja az MTI. A Covid–19 következtében elhunytak száma pedig – mint június vége óta mindennap – vasárnap is meghaladta a hatszázat. A vasárnapi adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma 25 142-vel 5 610 941-re emelkedett.

A legtöbb esetet a fővárosban (7624), Moszkva megyében (2696) és Szentéterváron (1784) mutatták ki. A napi növekmény országos szinten 0,45 százalék volt, az új esetek 13,6 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 404 115-re, a halálos áldozatoké 663-mal 137 825-re, a felépülteké pedig 15 484-gyel 5 068 901-re emelkedett. Oroszországban a koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 902 357 embert tartanak megfigyelés alatt.
(PS)

Alacsony az átoltottság az országban

Szlovákia: mától határátkelőket is lezárnak

Bár nem növekszik a koronavírusban elhunytak száma Szlovákiában, és az új fertőzöttek száma sem indokolná, mától mégis újra korlátozásokat vezetnek be. A határokra vonatkozó járványellenes óvintézkedések alapja egy új, háromfokozatú rendszer. A zöld fázisban a rendőrség meg­figyeli a határátkelőket, és véletlenszerű ellenőrzéseket tart. A narancssárga fázisban az országba érkezők többségét ellenőrzik, a kevésbé fontos átkelőket lezárják.

A fekete fázisban pedig minden egyes személyt ellenőriznek a határátkelőkön. Hétfőtől Szlovákia a zöldből narancs fázisba kerül, így megszűnik az átlépés több határátkelőn. Az intézkedések célja a delta mutáns behurcolásának megakadályozása. Szlovákiában alacsony az átoltottság, első dózist a lakosság 37 százaléka kapott, míg a teljes védettséget biztosító második adaggal 30 százalékuk van beoltva.
(FP)

Hatalmas tesztsátrat építenek a repülőtéren
 

Emelkedett a betegek száma Izraelben
 

A járvány negyedik, a delta variáns okozta hullámában emelkedni kezdett a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 súlyos eseteinek száma Izraelben. Egy hatalmas, tesztelésre alkalmas sátrat építenek a repülőtérre – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A hatóságok a tel-avivi Ben Gurion Repülőtérre érkező utasok ellenőrzésével próbálják megfékezni a járványt, ezért pénteken a gyors tömeges tesztelést biztosító hatalmas sátor építésébe kezdtek a repülőtéren.

Az Izraelbe érkezők csak tesztelés után hagyhatják el a repülőteret, és az oltatlanoknak az öt nap múlva elvégzendő második vizsgálat negatív eredményéig otthoni karanténban kell tartózkodniuk. Az izraeli hatóságok mérlegelik néhány gyülekezési korlátozás visszaállítását is. Az oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságának 60,52 százaléka kapta meg az első oltást.
(FP)

Vannak, akik a pozitív ösztönzésben bíznak

Büntetnék az oltást kihagyó németeket

Bírságot kell kiszabni a koronavírus elleni oltás második adagját kihagyókra – sürgeti Németországban több politikus és szakember – írja az MTI. A Német Vöröskereszt (DRK) tapasztalatai alapján az utóbbi napokban csökkent az oltási hajlandóság. Berlinben például az esetek öt-tíz százalékában nem jelenik meg az oltásra jelentkező a második adag beadására lefoglalt időpontban, és nem is törli az időpontot.

Ez nem csupán ellentétes a társadalmi szolidaritás elvével, hanem költségeket is okoz, amelyeket részben meg kell téríttetni. Ezért 25–30 eurós bírságot kell kivetni mindenkire, aki az időpont törlése nélkül kihagyja a második oltást – mondta Mario Czaja, a DRK egyik vezetője. Mások szerint pozitív ösztönzést kellene alkalmazni, így koncertekre, sporteseményekre, múzeumokba szóló ingyenes belépő járna a második oltásért.
(FP)

Worldometers: 184,3 millió a fertőzöttek száma, 39,9 millióan elhunytak, és 168,7 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink