Krónika

Szabadon Madridba

Feloldották a korlátozásokat Olaszországban, ahol június 28-tól nem kell maszkotviselni a köztereken – a fiatalok azonnal megrohamozták a miniállam, San Marino diszkóit

Miután az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is módosította járványügyi térképét a múlt héten, és zöld besorolási színnel látta el Magyarországot, Spanyolország a kockázatot nem jelentő országok közé sorolta hazánkat.

Szabadon Madridba
A szardíniai Stintino tengerpartján is feltűntek az első fecskék
Fotó: AFP/Andreas Solaro

A magyar állampolgárok tehát oltási igazolás és tesztkötelezettség nélkül is beléphetnek Spanyolország területére. A járvány előtti időszakhoz képest az egyetlen különbség, hogy a beutazás előtt 48 órával a spanyol egészségügyi minisztérium Spain Travel Health elnevezésű internetes oldalán keresztül egy hivatalos egészségügyi kérdőívet kell kitölteni. Ugyanakkor a Kanári-szigetek autonóm kormánya továbbra is fenntartja, hogy a hozzájuk érkezők számára a szállás elfoglalását oltási igazoláshoz vagy a lezajlott koronavírus-fertőzés igazolásához, illetve 72 órán belüli negatív teszteredményhez köti.

Silvia Cazón egészségügyi államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy néhány nap híján fél éve kezdődött a koronavírus elleni oltások beadása, ezalatt mintegy 39,3 millió vakcina érkezett az országba. Eddig 23,2 millió embert, a lakosság 48,9 százalékát oltották be a védőoltás első dózisával, míg 14,4 millióan, a lakosság 30,4 százaléka megkapta a gyártó által előírt összes adagot.

A spanyol központi kormány csütörtökön rendkívüli ülésen dönt arról, hogy június 26-tól megszűnik a szabadtéri maszkviselés kötelezettsége.

Olaszországban az október végén bevezetett járványintézkedések nagy részét megszüntették, így országosan eltörölték az esti kijárási tilalmat, és teljesen szabaddá vált a mozgás a tartományok és a városok között.

Kötelező korlátozásként fennmaradt a biztonsági távolság betartása, valamint a szájmaszk viselete szabad téren is. Ám nem sokáig: június 28-tól kezdve feloldják a köztéri maszkviselésre vonatkozó kötelezettséget az országban, igaz, legtöbb intézményben, üzletben és vendéglátóhelyen, valamint a tömegrendezvényeken továbbra is fenntartják a szabályt.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfő délelőttig több mint 46 millió olasz kapott védőoltást, közöttük kevesebb mint 16 millióan második dózisban is részesültek. Olaszországban hivatalosan megkezdődött a nyári szabadságolások időszaka, miután az utóbbi napokban véget ért a tanév, és befejeződött az érettségi is. Szombaton és vasárnap telt ház volt a tengerparti strandokon, és fiatalok tömegei rohamozták meg San Marino Köztársaság diszkóit, amelyek olasz társaikkal ellentétben már újranyitottak a korlátozások teljes oldásával.

Rodrigo Duterte bekeményített az oltás kapcsán
 

Börtönnel fenyegeti a makacs lakókat az elnök
 

Jelenleg Ázsiában a Fülöp-szigetek küzd az egyik legsúlyosabb járványhelyzettel. Keddre egy nap alatt több mint 3600 új fertőzöttet azonosítottak, és hatvanan vesztették életüket. A járvány eleje óta 1,3 millióan kapták el a koronavírust, és több mint 23 ezren hunytak el. Mindeközben június 20-ig mindössze 2,1 millió ember kapta meg mindkét dózist, pedig a hatóságok azt tervezték, hogy idén a lakosság hetven százalékát, azaz hetvenmillió embert immunizálnak. (Az ázsiai országban 110 millióan élnek.)


Választhatnak, hogy beadatják az oltást vagy börtönbe kerülnek – erről beszélt hétfőn a helyi köztelevízióban Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke. „Válsággal kell megküzdenie országunknak. Nemzeti vészhelyzet van. Aki nem akarja, hogy beoltsák, hagyja el a Fülöp-szigeteket! Menjen Indiába, Amerikába! Vagy őrizetbe vetetem, és magam nyomom a vakcinát a hátsójába!” – mondta. Az egészségügyi hatóságok döntése értelmében ugyanakkor az országban az oltás önkéntes.
(PS)

Rossz hírek Oroszországbó

Februári szinten a halálozás

Elismerte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy több orosz régióban romlott a járványhelyzet. A növekvő esetszámokat azzal magyarázzák, hogy az emberek nem vakcináltatják magukat. Eközben a közösségi médiában olyan videó is elterjedt, amelyen az látható, hogy a szentpétervári kórház folyosóján fekszenek a betegek. A hatóságok vizsgálják, valós-e a videó. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Reuters szerint arról beszélt, előfordulhat, hogy akik nem oltatják be magukat vagy nem védettek, azok nem vállalhatnak akárhol munkát.

Illetve az is felmerült, hogy harmadik oltást is kapjanak a már beoltott emberek. Keddre több mint 16 715 új fertőzöttet azonosítottak, és 546-an vesztették életüket. Ilyen magas halálozás február 11. óta nem volt. Moszkvában az új esetek csaknem kilencven százaléka a delta variánshoz köthető, és a delta új mutációja is megjelent már az országban.
(PS)

Világszerte több mint 179,636 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 3,891 millióan elhunytak, és 164,329 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink