Krónika

Újra mutálódott a súlyosan fertőző indiai variáns

Oltási igazolvány nélkül utazhatunk Spanyolországba – de ha Horvátországba megyünk, ne hagyjuk otthon a védettséget igazoló kártyát, mert visszafelé kérni fogják

Boris Johnson szerint megfelelő a július 19-i időpont a korlátozások feloldására Angliában. Horvátországból visszafelé kérik a védettségi igazolványt, ha nincs, karanténba kell vonulni.

Újra mutálódott a súlyosan fertőző indiai variáns
Személyesen tájékozódott a legfrissebb helyzetről egy kórházban Boris Johnson, majd bejelentette, július 19-e lehet a nyitás napja
Fotó: AFP/Alberto Pezzali

Megfelelőnek tűnik a július 19-re halasztott időpont a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldására Nagy-Britanniában – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Eredetileg tegnap akartak nyitni, de az indiai mutáns felbukkanása okán ezt elhalasztották. Kapcsolódó hír, hogy az indiai variáns miatt újraoltási programot készítenek elő Oroszországban.

A Moszkovszkij Komszomolec tudósítása szerint Mihail Murasko egészségügyi miniszter tegnap tudatta, erre azért van szükség, mert a közelmúltban megugrott az új esetek száma, s a betegek többségét az említett változat fertőzte meg.

Indiában közben fokozatosan enyhül a járvány terjedése, vasárnapról hétfőre három hónappal ezelőtti szintre mérséklődött az új fertőződések száma. Egyúttal rekordot állítottak fel, hiszen hétmillió embert oltottak be huszonnégy óra leforgása alatt. Ugyanakkor riasztó hír, hogy a koronavírus újfajta mutációját azonosították az indiai Mahárástra államban.

Az márciusban azonosított, első indiai vírus fertőzőképessége – akárcsak a brit és a brazil mutációé – erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított, „eredeti” koronavírusnál.

Mint korábban beszámoltunk róla, június 17-től Magyarország az EU-s zöld listára került, így a horvát előírások értelmében állampolgáraink korlátozás nélkül tudnak Horvátországba utazni.  Ugyanakkor tegnap kiderült, hogy visszafelé kérik a védettségi igazolványt, és ha az valakinek nincs, akkor tíznapos karanténba kell vonulnia. Térségi hír, hogy Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb a halottak száma a Nyugat-Balkánon. A közzétett adatok szerint százezer lakosra Boszniában 267, Észak-Macedóniában 263, Montenegróban pedig 255 halott jut, míg Szlovéniában 212, Horvátországban 200, Koszovóban 125 ez a mutató. Lapzártakor érkezett hír szerint immár Spanyolországba is szabadon utazhatunk, és Olaszország is lazítást jelentett be nyárra.

Worldometers: világszerte több mint 179,393 millió a fertőzött emberek száma, hivatalosan 3,884 millióan elhunytak, és 163,990 millióan gyógyultak meg a betegségből. Hivatalosan a legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban (617 178 halott) és Brazíliában (501 918 elhunyt) szedte a járvány. Európában a szomorú statisztikát az Egyesült Királyság vezeti (128 ezer fő).

Kapcsolódó írásaink