Krónika

Egy idegent vádol Sz. Péter

Megkezdődött Szilágyi István színművész fiának büntetőpere

Nem tett beismerő vallomást a bíróságon a gyilkossággal vádolt Sz. Péter. Állítja, apja támadt neki.

Hétfő reggel előkészítő üléssel kezdődött meg Szilágyi István színész fiának büntetőpere. Ismert, Sz. Pétert azzal vádolják, hogy 2020. május 3-án otthonukban egy kalapáccsal agyonverte édesapját. A 83 éves színész, akit az egész ország Lópici Gáspár szerepében kedvelt meg, többszörös koponyatörés és sorozat-bordatörés következtében a helyszínen meghalt. Sz. Péter 2016- óta pszichiátriai kezelés alatt állt, altatókat szedett, alkoholproblémái voltak.

Bilincsben, vezetőszáron érkezett az előkészítő ülésre Sz. Péter a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A vádlott védője szerette volna, hogy a bíró rendeljen el zárt tárgyalást, de ezt Gebe Zoltán bíró elutasította. A vádlott az előkészítő ülésen nem ismerte be tettét és nem mondott le tárgyaláshoz való jogáról, Sz. Péter pedig hosszú és sokszor zavaros vallomásba kezdett.

Állítása szerint XVII. kerületi házukban a saját lakrészéből azért ment át hajnalban szüleihez, mert apja kiabálását és csörömpölést hallott. Ott elesett és ütés érte a tarkóját, ezután a szülei ágyába feküdt és elaludt. Arra ébredt, hogy apja ordít. Azt állítja, hogy apja nekitámadt, belemart a szemébe és fojtogatta, majd az ágyon dulakodtak. A vádlott csak annyit ismert el, hogy egy esetben nekidobta apjának a kalapácsot.

Végül anyja, Humenyánszky Jolán (azóta már az asszony is elhunyt – a szerk.) elment segítséget kérni. Sz. Péter elmondása szerint végül egy fehér villanást látott, majd elvesztette az eszméletét. Mikor felébredt, az orrvérzésen és az arcpíron kívül semmi sérülést nem látott az apján.

Ki okozhatta édesapjának a súlyos sérüléseket? – tette fel a kérdést a bíró. „Halvány lila gőzöm sincs, bíró úr” – hangzott a válasz. Sz. Péter fenntartotta azt a nyomozás során tett vallomását, hogy valaki elbújhatott a házban, aki őt és apját is bántalmazta. Az ügyhöz tartozik, hogy a férfi korábban már többször is bántalmazta apját, 2018-ban két év felfüggesztettet kapott súlyos testi sértés miatt. Ha bűnösnek találják, életfogytiglant is kaphat.

Kapcsolódó írásaink