Krónika

Rémhírterjesztés: csaknem harminc eljárás folyik

Nem jellemző a védettségi kártyák hamisítása, kevés ügyben nyomoz a rendőrség

Több mint harminc rendőr vesztette életét a koronavírus-járványban, miközben a napi halálozási adat a szeptemberi szinten van.

Rémhírterjesztés: csaknem harminc eljárás folyik
Emberek tízezrei szegték meg a maszkviselési kötelezettséget
Fotó: MH/Katona László

Hamisított vagy hamis védettségi igazolványok miatt Heves, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében indult nyomozás ismeretlen tettesek ellen egy-egy ügyben – tájékoztatott lapunk megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság. A megjelölt ügyeken kívül a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság is folytat vizsgálatot hamisításra vonatkozó információ kapcsán.

Az ORFK összesítése szerint a veszélyhelyzet 2020. március 11-i kihirdetésétől 2021. június 7-ig a maszkviselési szabályok megszegése miatt 73 171, a kijárási tilalom megszegése miatt pedig 69 424 esetben indult eljárás. A karanténszabályok megsértése miatt összesen 2583 esetben kezdeményeztek eljárást, míg 196 esetben tettek bejelentést rémhírterjesztés gyanúja miatt. Utóbbiak közül 138 esetben nem valósult meg a bűncselekmény, a fennmaradó 58 esetből jelenleg 26 eljárás van folyamatban, a nyomozásokban tizenhat gyanúsítás történt. Emellett száznyolcvan esetben kellett vendéglátóhelyet bezárniuk.

Lapunk kérdésére a rendőrség közölte, a teljes személyi állományukat érintően 10 169-en fertőződtek meg, és harmincnégyen vesztették életüket.

Csütörtökön a Koronavirus.gov.hu adatai szerint meghalt két beteg, és újabb 106 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, eddig 5 389 058 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 360 313-an már a második adag vakcinát is megkapták. Az aktív fertőzöttek száma 42 851, kórházban 289 beteget ápolnak, közülük 43-an vannak lélegeztetőgépen.

A magyar lakosság 55 százaléka már megkapta az oltást, szemben a 44 százalékos uniós átlaggal. Eddig 5,393 millióan regisztráltak, és 92 százalékuk már fel is vette az oltást – tették hozzá. A 12–15 éves korosztályban eddig negyvenezren regisztráltak, és négyezer gyerek megkapta már a vakcinát. Az oltási kampányban változás történt, a Pfizer-oltónyagot ugyanis mostantól újra háromhetes különbséggel adják be, hogy minél előbb minél többen megkaphassák az első oltásukat.

Szlovákia tart az indiai mutánstól

Hétvégi vesztegzár a portugál fővárosban

Portugáliában pár napja hirtelen megugrott a fertőzések száma: keddről szerdára 1350-nel nőtt az esetek száma, amire február óta nem volt példa. Lisszabonban és térségében a lakosok péntek 15 és hétfő reggel hat óra között nem hagyhatják el a területet, és a beutazás sem engedélyezett. Ez körülbelül 2,8 millió embert érint, azt még nem tudni, meddig lesz érvényben.

Vieira da Silva kormányszóvivő szerint a mutatók a koronavírus delta (indiai) variánsa miatt romlottak. A variáns Angliában is sebesen terjed, ahonnan alig egy hónapja beutazhatnak a látogatók Portugáliába. Eközben a keddi budapesti Eb-meccsen részt vett nagy számú szurkoló miatt (ötszázan érkeztek Szlovákiából) északi szomszédunk attól tart, hogy behurcolják az indiai variánst az országba.
(FP)

Csúcson az új fertőzöttek száma

Moszkvában bezárják a szurkolói zónákat

Az orosz fővárosban pénteken kilencezer fölé emelkedett és ezzel abszolút rekordot ért el az újonnan kimutatott fertőzöttek száma. Szergej Szobjanyin polgármester június 27-ig meghosszabbította a szigorítások jó részét, és új óvintézkedéseket is bevezetett, egyebek között bezáratta a labdarúgó Eb moszkvai szurkolói övezeteit.

Tömegrendezvényeket pedig maximum ezer fő részvételével lehet rendezni, 23 órakor be kell zárni a bároknak, éttermeknek. Moszkvában csak a lakosság 15 százaléka kapott legalább egy dózis oltást. A szolgáltató szektorban dolgozóknak kötelezővé teszik az oltást. Országosan február óta először haladta meg a 17 ezret az új esetek száma. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a helyzet romlását az emberek totális nihilizmusával magyarázta.
(PS)

Az EU bíróságra vitte az ügyet

AstraZeneca-per: ötvenmillió dózist kell szállítaniuk

A belga bíróság elsőfokú ítéletében az oltóanyagok szerződés szerinti szállítására szólította fel az AstraZeneca gyógyszergyártót. A döntés szerint 50 millió adagot kell eljuttatniuk az Európai Unió huszonhét országának három szakaszban szeptember végéig. Az ítéletet az MTI tudósítása szerint az Európai Bizottság mellett az AstraZeneca is pozitívan fogadta, utalva arra, hogy az Európai Bizottság eredetileg nagyobb mennyiség leszállítását követelte.

Az EU április végén indított jogi eljárást az AstraZeneca vállalat ellen az oltóanyagának szállításával kapcsolatos késedelmek miatt. Gyártási nehézségekre hivatkozva a vállalat 30 millió adag oltóanyagot szállított a tagországokba az első negyedévben az ígért 120 millió dózis helyett.
(PS)

Worldometers: világszerte meghaladta a 178,3 milliót a fertőzöttek száma, több mint 3,8 millióan elhunytak, és csaknem 163 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink