Krónika

Elvégezték az ötszázadik élő donoros vesetranszplantációt a Semmelweis Egyetemen

A harmadik hullám csúcsán

A járvány harmadik hulláma alatt, márciusban kapott új vesét egy 49 éves férfi, aki az úgynevezett nefrózisszindróma miatt szorult transzplantációra a Semmelweis Egyetemen.

A férfi élettársától kapta az új szervet, és ez volt az ötszázadik élő donoros veseátültetés az intézményben – közölte az egyetem. A beavatkozás jól sikerült, a beteg szervezete befogadta az új vesét, a nő négynapos egészségügyi ellátást követően, a férfi tizenhárom napos lábadozás után térhetett haza. A vesebetegségek miatt egyre több ember szorul dialízisre, illetve vár átlagosan akár két-három évet is egy új szervre.

A sorban állás élő donáció esetén néhány hónapra rövidülhet. Évente átlagosan százhúsz-százharminc nem élő donoros és huszonöt-harminc élő donoros veseátültetést végeznek a klinikán. Az alacsony szövődményrátának köszönhetően az élő donáció népszerű eljárás a vesetranszplantációra várók között – mondta a közlemény szerint Kóbori László, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója.

Hozzátette, éppen ezért ezek száma folyamatosan nő, a szervkivételt pedig ma már laparoszkópiával végzik, ami gyorsabb felépülést eredményez. Tavaly 2019-hez képest a járványhelyzet miatt a nem élő donoros műtétek száma némiképp csökkent, az élő donorosoké viszont eggyel nőtt. Idén június 7-ig összesen hatvannégy veseátültetést végeztek, ebből kilenc volt élő donortól származó szerv.

Kapcsolódó írásaink