Krónika

A delta variáns gondot okozhat Európában

Ausztriában már több mint hetven esetben mutatták ki az indiai vírustörzs jelenlétét, és bár aggodalommal figyelik a terjedését, bíznak az oltásokban

A briteken kívül a skótok is halaszthatják a nyitást az indiai vírustörzs terjedése miatt. Eközben az olaszországi Codogno településen tavaly február óta most először nem találtak új fertőzöttet.

A delta variáns gondot okozhat Európában
Oltás előtti konzultáción vesz részt ez a moszkvai lakos. Az orosz fővárosban kötelezővé tették több szolgáltató szektorban dolgozók a vakcinálását
Fotó: AFP/Natalia Kolesnkova

A világ több mint hetven országában azonosították az indiai – a WHO-tól kapott új nevén delta – vírusvariánst, és egyes európai országok is aggodalommal figyelik a terjedését. Mint megírtuk, Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy négy héttel eltolják az eredetileg június 21-re tervezett végső nyitás időpontját. Várhatóan Skóciában is elhalasztják a június 28-ra tervezett nyitást, és az ország egyetlen részén sem enyhítenek. Olivier Véran francia egészségügyi miniszter is óvatosságra intett a delta változat miatt, amelyet a napi ötven-százötven új fertőzött kettő-négy százalékánál diagnosztizáltak.

Eközben nyugati szomszédunkban keddig összesen hetvenegy ilyen esetet jelentettek, a legtöbbet, harminckettőt Bécsben, tizenkilencet Salzburgban, hetet Tirolban, hatot Alsó-Ausztriában, ötöt Stájerországban, egyet-egyet Karintiában és Felső-Ausztriában.

A Der Standard osztrák napilap idézte Wolfgang Mückstein egészségügyi minisztert, aki óva intett attól, hogy bárki is alábecsülje a delta variánst – adta hírül az MTI. Véleménye szerint ez a vírusváltozat Európában is el fog terjedni, és előbb-utóbb Ausztriának is problémát jelent majd. A tárcavezető kijelentette: „nincs ok pánikra, hiszen jól haladunk az oltásokkal”.

Hozzátette, Ausztriában a lakosság közel hetven százaléka hajlandó beoltatni magát, és az oltóanyagok is egyre nagyobb számban és lényegesen kiegyensúlyozottabb tempóban érkeznek az országba. Az Our World in Data adatai szerint az osztrák lakosság több mint 48 százaléka kapott már legalább egy dózis oltást. Szerdára összesen 153 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, és hárman vesztették életüket.

Eközben Olaszország örvendetes mérföldkőhöz érkezett. Ugyanis a lombardiai Codogno településen, ahol 2020 februárjában az első olaszországi helyi fertőzöttet azonosították, most először fordult elő, hogy egyetlen új esetet sem találtak. Emlékezetes, a 38 éves Mattia Maes-trinek egy codognói kórházban lett pozitív a koronavírustesztje. Nem sokkal ezután Lombardia lett az első térség Európában, ahol karantént rendeltek el. Maestrit hetekig az intenzív osztályon ápolták, de felépült a betegségből.

Moszkvában, ahol a járvány terjedése miatt egyhetes munkaszünetet és korlátozásokat vezettek be, a tiszti főorvos elrendelte a szolgáltatásban – például vendéglátás, tömegközlekedés, taxisok, oktatás, egészségügy – dolgozók hatvan százalékának kötelező beoltását. A fertőzés Moszkvában, Moszkva megyében és Szentpéterváron terjed a leggyorsabban. Oroszországban egy nap alatt több mint 13 ezer új fertőzöttet találtak. A Szentpétervári Állami Egyetem matematikusai kiszámolták, hogy a járvány június végén tetőzhet napi 25 ezer új esettel. Az új esetek száma januárban elérte 29 ezret.

Worldometers: világszerte több mint 177 millió a fertőzött emberek száma, hivatalosan 3,84 millióan elhunytak, és 162 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Védettségi vizsgálatok

ĀMár több mint harmincezer gyermek regisztrált az oltásra, közülük több mint kétszázan megkapták már a vakcinát