Krónika

Hetedik helyen vagyunk a világon átoltottságban

WHO: Mérséklődött a járvány intenzitása

Hét hete csökken a világon a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, ami eddig a leghosszabb ilyen időszak a járvány kezdete óta – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn Genfben sajtótájékoztatón.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a halottak száma nem mérséklődik hasonló ütemben, naponta még mindig több mint tízezer ember veszti életét a fertőzés miatt.

Felhívta arra is a figyelmet: a járvány újabb élénkülését hozhatja, hogy a világon nagyon egyenlőtlen a hozzájutás a koronavírus elleni vakcinákhoz, és felszólította a politikai vezetőket, hogy kötelezzék el magukat a bolygó népességének legalább hetvenszázalékos beoltottsága mellett, amit egy éven belül kellene elérni.

Ehhez tizenegymilliárd vakcinára lenne szükség. Magyarország változatlanul a világ élvonalában van az átoltottságot tekintve. Mára hazánk lakosságának ötvenöt százaléka kapta meg legalább az első oltást. Ez tette lehetővé, hogy – szemben több európai országgal – számottevő enyhítésekre kerülhetett sor, így többek között a szabadtéri maszkviselés tilalma is megszűnt.

Átoltottság lakosságarányosan (legalább egy dózissal beoltottak, százalék)
Átoltottság lakosságarányosan (legalább egy dózissal beoltottak, százalék)
Fotó: Our World in Data, MH-gyűjtés

Már a fiatalokat is oltják
 

Tegnaptól zárt térben sem kell maszkot viselni Izraelben
 

Izraelben az utolsó jelentős korlátozást is megszüntették, keddtől már zárt térben sem kell maszkot viselni, köszönhetően annak, hogy továbbra is csökken az új megfertőződések száma. Izrael a koronavírus elleni beoltottság szempontjából az élmezőnyhöz tartozik a világon, a 9,3 millió lakos több mint felét már teljesen beoltották – június elejétől a 12–15 év közöttieket is oltják –, bár az oltási ütem az utóbbi időben lelassult.

Június eleje óta már legfeljebb egy a halálos áldozatok napi száma az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az egészségügyi intézményekben a be nem oltott személyzetnek és a pácienseknek, a légi utasoknak és az éppen házi karanténba tartóknak továbbra is maszkot kell viselniük. Szabad téren már áprilisban eltörölték a maszkviselési kötelezettséget.
(FP)

Kilencven százalék feletti hatékonyság

Sikeres volt az új típusú vakcina, az amerikai Novavax tesztelése

Sikerrel zárult a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat vakcinájának harmadik tesztelési fázisa. A vizsgálatokban közel harmincezren vettek részt az Egyesült Államokban és Mexikóban. Az eredmények szerint az oltóanyag összességében 90,4 százalékos hatékonyságú, a mérsékelt és súlyos betegségekkel szemben pedig százszázalékos védelmet nyújt.

Az ismert vírusvariánsokkal szemben 93 százalékos hatékonysággal véd. A vállalat közlése szerint jóváhagyás után képesek lesznek havonta százmillió dózis előállítására a harmadik negyedév végéig, majd havi 150 millió adag gyártását tervezik az év végéig. A harmadik negyedévben nyújtják be az engedélykérelmet az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez (FDA). A Novavax oltóanyaga kétdózisú, fehérjealapú vakcina, más a hatásmechanizmusa, mint az eddig engedélyezett vakcináknak. Már az uniós gyógyszerügynökség is vizsgálja.
(PS)

Worldometers: világszerte mintegy 177 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 3,8 millióan elhunytak, és 161,3 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink