Krónika

Szigorítani kényszerült Moszkva

Egy hét munkaszünetet rendeltek el az orosz fővárosban, a polgármester autó-nyereményjátékkal venné rá a lakosokat az oltakozásra

Február óta először emelkedett ismét 14 ezer fölé a napi új esetszám Oroszországban. Moszkva korlátozó intézkedések visszaállítása mellett döntött.

Szigorítani kényszerült Moszkva
Erőre kapott a járvány. Nyomás alatt a fővárosi kórházak
Fotó: AFP/Sefa Karakan

Napok óta növekednek az esetszámok, vasárnapra pedig több mint 14 ezer új fertőzöttet azonosítottak Oroszországban. A napi halálozás is bőven 300 fölött van. Moszkvában a legaggasztóbb a helyzet, ugyanis egy nap alatt több mint 7700 új esetet regisztráltak, utoljára decemberben, szenteste volt erre példa.

Vasárnaptól visszaállították a korábban már feloldott korlátozásokat. Az MTI tudósítása szerint az éttermek és szórakozóhelyek éjjel 11 és reggel 6 között nem fogadhatnak vendégeket. Bezártak többek közt a bevásárlóközpontok gyorsétkezde-udvarai, a városi parkokban működő szabadidős létesítmények. A színházak, mozik és múzeumok viszont fél házzal működhetnek, de a maszkviselet kötelező. A Luzsnyiki stadionnál a szurkolói zónába is várják a látogatókat.

Június 20-ig munkaszünetet rendeltek el a fővárosi infrastruktúra fenntartása szempontjából létfontosságú intézmények, valamint a hadiipari és stratégiai vállalatok kivételével. Az időseket felkérték, hogy tartózkodjanak az utazástól, a város lakóit pedig arra, hogy tartsák be a járványügyi óvintézkedéseket, és oltassák be magukat.

Az országban tavaly decemberben kezdték meg az oltási kampányt a Szputnyik V-vel, de eddig csak 18 millióan, ez a lakosság körülbelül 12 százaléka vette fel legalább az első dózis oltást. Hogy javítsák a statisztikát Moszkva polgármestere autó-nyereményjátékot hirdetett meg. Ebben mindenki részt vehet, aki június 14. és július 11. között megkapja az első dózist – közölte Szergej Szobjanyin. Minden héten öt autót sorsolnak majd ki. A fővárostól 80 kilométerre fekvő Szerpuhov városban 75 négyzetméteres lakást nyerhet az, aki beoltatja magát.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója arról beszélt, hogy Moszkvában naponta tízezer ember jelentkezik védőoltásra, miközben hetven-nyolcvanezer ember beoltására lenne lehetőség. w

Kapcsolódó írásaink