Krónika

Újranyit Európa, de a maszk még alapvető kellék

Az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója üzent a turistáknak: tanulni kell a tavalyi nyár hibáiból, felelősségteljes utazást kér

Európa-szerte folyamatosan jelentik be a enyhítéseket, ugyanakkor még sok helyen maradt érvényben éjszakai kijárási tilalom. A WHO európai igazgatója óvatosságra int.

Újranyit Európa, de a maszk még alapvető kellék
Tengerpart Mallorcán. Távolságtartás a strandon is
Fotó: AFP/Jaime Reina

Az elmúlt két hónapban az új fertőzöttek, a halálesetek és a kórházban ápoltak száma is csökkent a kontinensen, így harminchat ország kezdte meg a lazításokat. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója ugyanakkor tegnap arra figyelmeztetett, még nem múlt el a veszély, és arra kérte a lakosokat, ha a nyáron utaznak, felelősségteljesen tegyék azt.

Mint mondta a delta (indiai) vírusvariáns aggodalomra ad okot. Európa-szerte zajlik a vakcináció, de eddig átlagosan csak a lakosság harminc százaléka kapta meg az első dózis oltást. Hans Kluge szerint az országoknak tanulniuk kell a múlt nyár tapasztalataiból, amikor az utazások következtében új hullám indult el.

Franciaországban június 9-től az éjszakai kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor kezdődik. Éttermek, kávézók, bárok beltéren is kiszolgálhatnak, de csak ötven százalékos kihasználtsággal működhetnek. A korlátozások, így az éjszakai kijárási tilalom is, június 30-án szűnhetnek meg teljesen.

Németországban november óta tart a „lockdown”, ezt mostanra enyhítették, de az éttermek, bárok alapvetően csak kültéren működhetnek, ahol 100 ezer lakosra 50-nél kevesebb fertőzött jut, ott beltéren is. A maszk a boltokban és a tömegközlekedésben kötelező.

Olaszországban éjféltől hajnal ötig tart az éjszakai kijárási tilalom. Hét régió viszont már fehér zónának számít, ahol csak a társadalmi távolságtartás és a maszkviselet (beltéren és zsúfolt kültéri helyszíneken) kötelező. Az éttermek, bárok beltéren is megnyithattak. Színházak, mozik ötven százalékos kihasználtsággal működhetnek. Házibulikat még nem lehet tartani, és a szórakozóhelyek is zárva tartanak. A kormány most azon dolgozik, hogy biztonságosan újranyissa ezeket a helyeket is.

Görögországban minden közösségi téren kötelező a maszk, a bárok, éttermek nyitva lehetnek, de csak hatan ülhetnek egy asztalnál. A strandokon is figyelni kell a távolságtartásra. Hajnali fél egy és öt között tart a kijárási tilalom. A múzeumok, szabadtéri látványosságok látogathatók.

Spanyolországban a boltok, bárok, éttermek, múzeumok nyitva vannak, a maszk a legtöbb helyen kötelező.Portugáliában június 13-ig még érvényben marad a veszélyhelyzet, addig kötelező a maszkviselés is a közterületeken. Jelenleg a boltok 21 órakor, az éttermek, bárok 22:30-zárnak. Hétfőtől Lisszabon kivételével, ahol nem javul a járványhelyzet, enyhítés jön.

Győri Enikő: Nem álmegoldások kellenek

Az EP feloldaná a vakcinák szabadalmi védettségét, így gyorsítanák az oltási kampányt

Az Európai Parlament a koronavírus elleni beoltás felgyorsítása, illetve a nagyarányú globális oltottság eléréséhez a vonatkozó szabadalmak feloldását javasolta – közölték csütörtökön. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásukban a képviselők azt javasolták, hogy induljon tárgyalás a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) azért, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok ideiglenesen mentesülhessenek a szabadalmi védettség alól.

– Rövid távon nem segít, hosszú távon kimondottan káros az EP döntése a vakcinák szabadalmi jogainak felfüggesztéséről – mondta Győri Enikő fideszes EP-képviselő a határozat vitáján. „A világnak nem álmegoldásokra, hanem gyors és hatékony segítségre van szüksége. A cél a covid-oltóanyagok lehető legszélesebb körű és minél gyorsabb elosztása, ám a szabadalom felfüggesztésétől nem nő a gyártási kapacitás.”

Hozzátette: ezzel a lépésével az európai baloldal a teljes magyar baloldal segédkezésével azt felejti el, hogy a szellemi tulajdon védelme világszerte az innováció kulcsfontosságú ösztönzője. Így a tegnapi döntés pont az európai és ezáltal a magyar kutatókat és fejlesztőket lehetetleníti el, és ez fenyegetést jelentene a fejlesztések finanszírozására, különösen a kutatókra, a befektetőkre és a klinikai vizsgálatokra – tette hozzá.
(FP)

Tizenhatodik ország

Védettségi igazolvánnyal Ukrajnába is szabad az út

Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak, azaz elfogadják egymás védettségi igazolványait.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának úgy nyilatkozott, hogy ezek a megállapodások – néhány kivételtől eltekintve – a kívántnál lassabban jönnek létre, de szerinte „ezen nem kell csodálkozni”, hiszen Magyarország áll a legjobban Európában az oltással, és el kell fogadni, hogy az alacsonyabb átoltottságú országok „lassabban mozdulnak”. Reményei szerint a következő hetekben újabb megállapodások születhetnek. Ukrajna a tizenhatodik ország, amellyel kölcsönösen megegyeztünk.
(PS)

Pedig stagnál a járványhelyzet

Szerbiában már az őszi hullámról beszélnek

A járvány újabb hulláma várható ősszel, amelynek súlyossága attól függ, addig hányan oltatják be magukat, és a vírus mely variánsa erősödik fel – jelentette ki Marijan Ivanusa, a WHO szerbiai irodájának vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) . Mint mondta: a mostani mutatók biztatóak, de egyelőre nem lehet tudni, mi várható ősszel és télen, ezért továbbra is be kell tartani az egészségügyi előírásokat.

Szomszédunkban stagnál a helyzet. Legutóbb egy nap alatt 210 új esetet azonosítottak, és heten vesztették életüket. Az országban egyszeri 3 ezer dínáros összeget (körülbelül 8800 Forint) fizet azoknak, akik beoltatják magukat. Eddig 1,2 millió állampolgár jelentkezett a támogatásért, amelyre minden 16 évnél idősebb szerb állampolgár jogosult, aki felvette a védőoltás legalább első adagját.

(PS)

Worldometers: világszerte 175,3 millió a fertőzöttek száma, több mint 3,7 millióan elhunytak, és mintegy 159 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink