Krónika

Megújul a somlói vár

Jövő tavaszra megújul a somlói vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, az erőd növekvő turisztikai vonzereje révén hozzájárul a térség gazdaságának élénkítéséhez is - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken, amikor letették a beruházás alapkövét.

Megújul a somlói vár
A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram segítségével megújuló somlói vár Doba közelében a turisztikai célú fejlesztés alapkőletételének napján
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

György István közölte: a programnak köszönhetően országszerte 30 kiemelt műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg és gazdagodik új funkciókkal, a somlói várra 317,5 millió forintot fordítanak.     Mint mondta, a program célja, hogy a fejlesztés révén sokak számára vonzerőt jelentő funkcióval gazdagodjanak a történelmi épületek, turisztikai kínálatot nyújtsanak minden korosztály számára.

Örvendetesnek nevezte, hogy a kormány jó járványkezelési stratégiájának köszönhetően kedvezően alakul a helyzet, így másfél hónappal megelőztük Európa más országait a nyitásban, ami a turizmusra is előnyös hatással van.     Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a somlói várban helyreállítják majd egyebek mellett a vár belső kapuját, az egykori gyilokjárót, ingyenesen látogatható kiállítást rendeznek be.  A fejlesztés részeként feltárják a falakon lévő nyílásokat, helyreállítják a belső járószintet, a válaszfalakat és ajtókat rekonstruálják, burkolattal látják el az udvart, a vízelvezetést kiépítik, zöldfelületet alakítanak ki.

Jövő tavaszra megújul a somlói vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében
Jövő tavaszra megújul a somlói vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében
Fotó: Marketing és Turisztikai Igazg

Veszprém megye előkelő helyen áll a kastélyok és várak megújulása terén, hiszen megújult formában várja majd a látogatókat a sümegi vár és a püspöki palota, a nagyvázsonyi vár, valamint a várpalotai kastély is - jegyezte meg Glázer Tamás.     

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a megújuló somlói vár - az ország legkisebb, de borai miatt legkülönlegesebb borvidékének számító somlói borvidék mellett - tovább növeli a környék vonzerejét.
 

Kapcsolódó írásaink

A hulladékmentes erdő közérdek

ĀA Pilisi Parkerdő is bekapcsolódott az állami erdőgazdaságok részvételével lezajlott parkerdő Tisztítsuk meg az országot programba