Krónika

Bezártak a britek

Franciaországban mától a kijárási tilalom kezdete este tizenegy órára módosul,míg Svédország június végétől tervez védettségi igazolványt bevezetni

Érvénybe lépett kedd reggel az a brit kormányrendelet, amelynek alapján a Portugáliából érkezők nem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül. Indiában háromszázötvenezerhez közelít a halálos áldozatok hivatalos száma, de a szakértők szerint ennek a sokszorosával lehet számolni.

Bezártak a britek
Haza kellett térniük a brit nyaralóknak, akik májusban Portugáliába utaztak
Fotó: AFP/Patricia De Melo Moreira

További vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a koronavírus vajon egy vuhani labororatóriumból szabadult-e el – idézte tegnap a The Wall Street Journal azt a jelentést, amelyet a Lawrence Livermore National Laboratory készített még múlt év májusában az energiaügyi minisztérium megbízásából. A vizsgálat a vírus genomjából jutott erre a következtetésre. Az energiaügyi tárca megpróbálta megakadályozni, hogy a külügyminisztériumban indított hasonló vizsgálat vezetői beszéljenek a jelentés szerzőivel.

Észak-Macedóniában is megjelent az indiai mutáns, miközben a származási országban háromszázötvenezerhez közelít a halálos áldozatok száma. A helyi és nemzetközi szakértők úgy vélik, ennek legkevesebb öt-, de akár a tízszeresével is lehetne számolni.

Érvénybe lépett kedd reggel az a brit kormányrendelet, amelynek alapján a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül. Ez azt jelenti, hogy egyetlen EU-tagország sem maradt a brit kormány karanténmentes belépést biztosító „zöld” utazási listáján.

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján szelektál az államok között. Hazánk a sárga kategóriába esik.

Franciaországban mától a kijárási tilalom kezdete 23.00 órára módosul, kinyithatnak a kávézók és éttermek beltéri részei és a sportlétesítmények. Svédország június végétől tervez védettségi igazolványt bevezetni. A máshol kiállított oltási igazolás vagy a magyar védettségi igazolvány nem mentesít a belépésnél a tesztelési kötelezettség alól.

A külföldieknek csak negyvennyolc óránál nem régebbi, negatív PCR-, antigén- vagy LAMP-teszteredménnyel léphetnek az állam területére. Ukrajnában minden belépni szándékozó külföldi személynek hetvenkét óránál nem régebben készült negatív teszteredményt kell bemutatnia attól függően, hogy a kiindulási országa milyen fertőzöttségi besorolást kapott a kijevi kormánytól.

Kisebb adag lehet, mint az injekció

Engedélyezték a koronavírus elleni belélegezhető vakcinát

Chen Wei neves kínai hadtudományi professzor a CanSino Biologics gyógyszergyártóval együtt fejlesztette ki az újfajta beadási módszert. „Most egy szájon keresztül inhalálható oltóanyag elkészítésén dolgoznak, amelyhez már meg is kapták a kínai gyógyszerügyi hivatal engedélyét, így hozzáfoghatnak a klinikai vizsgálatokhoz” – írja a GlobalTimes nevű angol híroldal. Az oltóanyag összetétele nem különbözik az eddig megismertektől, csupán egy további inhaláló maszk szükséges hozzá.

Az ugyanis stimulálja az emberek immunválaszát a légzőrendszer nyálkahártyáján, így azonnal a betegség által legjobban támadott testrészbe juttatható az ellenanyag. „A nyálkahártya immunitása a vírus elleni küzdelem legelső védővonala, és elengedhetetlen szerepe van az enyhe és a súlyos fertőzés kialakulásával szemben” – mondta el a lapnak Jiang Chunlai, a kínai Jilin Egyetem Élettudományi Karának professzora, aki hozzátette, hogy a vakcina adagja akár még kisebb is lehet, mint a hagyományos injekcióban található mennyiség.

(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 174,5 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 3,76 millióan elhunytak, és csaknem 158 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink