Krónika

Törökországba, Ciprusra Spanyolországba könnyű, Olaszországba egyelőre nehezebb bejutni

Bejelentették: Szlovákia a jövőben elfogadja a magyaroktól az orosz és a kínai oltást is

Megpróbáltuk számba venni, miként utazhatnak legkedveltebb nyári célpontjaikra idén a magyarok. Mivel a célállomások száma és azokba a belépés lehetősége akár napról napra változhat, így érdemes folyamatosan tájékozódni a Konzuli Szolgálat honlapjáról.

Törökországba, Ciprusra Spanyolországba könnyű, Olaszországba egyelőre nehezebb bejutni
Cipruson a fehér homokjáról híres Ayia Napa a magyar turisták kedvelt célpontja
Fotó: AFP/Etienne Torbey

Görögországban a magyaroknak nem elég a védettségi igazolvány: követelmény, hogy a második oltásunk után minimum 14 nappal lépjünk az országba – ugyanakkor nem nézik, milyen oltásunk van. Ha nem kaptunk semmiféle vakcinát vagy gyerekkel utazunk, akkor friss, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatunk. Az utazáshoz regisztrációra van szükség.

Törökország ennél sokkal megengedőbb: május 11-től a magyar állampolgárok korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be az országba, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló, a magyar hatóság által kiállított, érvényes igazolvánnyal, a törökök az összes itthon használt vakcinatípust elismerik. Az beutazás előtt ne feledkezzünk meg a beutazási regisztrációról.

Máltán választhatunk, hogy beutazáskor letöltjük a 14 napos karantént, vagy viszünk 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet. A megérkezéskor két regisztrációs adatlapot kell leadni a repülőtéren: kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) és a Public Health Travel Declaration Form leadása, ezeket a reptér honlapjáról le tudjuk tölteni. Málta csak az Európai Unió által elismert oltásokat fogadja el.

Az Egyesült Arab Emírségen belül nagyon változóak országonként a szabályok, ráadásul elég gyorsan módosulnak is. Egyelőre csak a zöld országok oltottai utazhatnak szabadon. Magyarországi turistaként érkezéskor kötelező a PCR-teszt és egy ötnapos karantén, majd újabb PCR-teszt a negyedik napon.

Olaszországba egyelőre kicsit körülményes bejutnunk, mivel 2021. július 30-ig speciális utazási szabályokat vezetettek be: a Magyarországról Olaszországba beutazó személy (függetlenül attól, hogy van-e védettségi igazolványa vagy sem) köteles negatív tesztet bemutatni. A beutazáshoz a belépés előtt legfeljebb 48 órával elvégzett negatív PCR- vagy AG-antigéngyorsteszt szükséges, és az elektronikus adatlapot is ki kell tölteni. Július 30. után tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat oldalán az új fejleményekről!

Horvátország elfogadja az összes magyarországi covidelleni oltást. Azonban nem a magyar védettségi kártyát kérik az oltottság igazolására, hanem az oltási papírt, és csak akkor léphetünk be az országba, ha már legalább két hét eltelt a második oltásunk után.

Ciprus elfogadja a nyugati vakcinák mellett a Szputnyik V és a Sinopharm-oltást is, amennyiben igazolni tudjuk, hogy mindkét oltást megkaptuk. Elfogadják a védettségi igazolványt, a magyar nyelvű oltási igazolással együtt. Az oltási igazolást attól a naptól fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást (az egydózisúnál az oltástól számított 14. naptól).

Montenegróba a magyar állampolgárok korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be, ha rendelkeznek az oltást igazoló védettségi igazolvánnyal.

Spanyolországba  eddig csak akkor lehetett utazni, ha valaki egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel igazolta, hogy nem fertőző, azonban hétfőtől kezdve már elfogadják azt is, ha valaki hivatalos dokumentumokkal tudja igazolni, hogy megkapta a teljes immunitást jelentő két oltását.

Ausztriába huszonkét nappal az első vakcina beadása után lehetséges a beutazás, ezzel az igazolással három hónapig léphetünk be karantén nélkül. Ha viszont már a második oltást is megkaptuk, úgy hat hónapra bővül a „belépési engedélyünk”. Ausztria egyelőre a keleti vakcinák közül a Sinopharmot fogadja el, a Szputnyik V engedélyeztetése folyamatban van.

Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványokat, illetve elfogadja az orosz és kínai koronavírus-vakcinával végzett oltásokat is - jelentette be Martin Klus, a szlovák külügyi államtitkár. A külügyminiszter, Ivan Korcok pedig azt mondta: hogy országa minden külföldi esetében el fogja fogadni az orosz Szputnyik V vakcinát.

Worldometers: világszerte 174,2 millió a fertőzöttek száma, 3,75 millióan elhunytak, és  157,3 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Az utazásszervezők várják az uniós zöldigazolványt

ĀAz első fontos lépés az volt, hogy április 30-án megjelent a kormányrendelet, amely alapján a külföldre utazó magyar állampolgároknak, ha rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, a hazatérésük után nem kell karanténba vonulniuk