Krónika

Titkosított chatszobákban kommunikált a terrorista magyar fiatalember

Angolul történt a beszervezés

Belső informátor hívta föl a hatóságok figyelmét a múlt héten elfogott, terrorista merényletek tervezésével gyanúsított 21 éves magyar fiatalemberre – értesült lapunk belügyi forrásból.

Mint múlt héten beszámoltunk róla, a férfit a Terrorelhárítási Központ (TEK) tartóztatta le, miután az hűséget esküdött az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezetnek. Az Instagram-profilja szerint a Hüsseyin Ziyad V. nevet felvett férfi 2018-ban érettségizett a kecskeméti Piarista Gimnáziumban.

Arról is beszámoltunk, hogy az iszlám szélsőségesek többféle, eleve titkosított, internetes és/vagy mobilapplikációs kommunikációs felületeket vesznek igénybe. Mivel az utóbbi időben egyre több vállalat kínál efféle, az állami szervek által eleve nehezen megfigyelhető programot, a terroristáknak viszonylag könnyű dolguk van. A hatóságok nehézségeit csak fokozza, ha a szélsőségesek még arra is ügyelnek, hogy bizonyos szavakat eleve ne is írjanak le vagy ejtsenek ki a szájukon.

A múlt héten Horváth István biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy a beszervezés során szinte biztos, hogy angol nyelvet használtak. Lapunk úgy tudja, az egyik chatszobában figyelt fel az informátor a terrorista magyar fiatalra.

Kapcsolódó írásaink