Krónika

Nem tett beismerő vallomást az iszlamista egyetemista

Iszlám hitre tért át, és muszlim nevet vett fel a Kecskeméten elfogott V. Kende, aki a gyanú szerint terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén

Katolikus gimnázium egykori diákja volt az a 21 éves fiatal, akit a héten Kecskeméten fogott el a TEK. A piaristáknál társai szorgalmas, jó eszű, ám nagyon visszahúzódó, csendes fiúnak ismerték meg.

Nem tett beismerő vallomást az iszlamista egyetemista
Kéttípusú terrortámadást is tervezett az iszlám hitre áttért fiatal
Fotó: TEK

Sajtóhírek szerint a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett a 21 éves V. Kende, akit kedden fogott el Terrorelhárítási Központ (TEK) a család kecskeméti otthonában. A gyanú szerint a fiatal terrortámadásokra készült Magyarországon. A TEK hetek óta felderítést folytatott az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon – amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni – a fiatal is részt vett a beszélgetésekben.

A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, „kimondottan dzsihadista propagandát” valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt – erről beszélt a héten sajtótájékoztatón Hajdu János, a TEK főigaz­gatója. Mint mondta, a fiatalember vállalta, hogy csőbombát készít, és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel.

A beszélgetésben úgynevezett ramming-támadásokról, vagyis gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról szóló információk is megjelentek, a fiatalember határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. Mindkét típusú támadást tervezett, és bizonyos előkészületeket már tett, például vásárolt a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat.Az iszlám hitre áttért V. Kende – aki a muszlim Hüsseyin Z. V. nevet vette fel – nem ismerte be bűnösségét.

A Blikknek védője, Jován László arról beszélt, hogy a fiú nem vitatta a tőle lefoglalt elektronikus adathordozókon lévő adatok tartalmát, de a bűncselekmény elkövetését tagadta. Ügyvédje kiemelte, a házkutatás során semmilyen robbanószerkezet előállításához szükséges anyagot, eszközt nem foglaltak le. Jován László volt a Teréz körúti robbantás miatt elítélt Papp László Gergely sokadik ügyvédje is, de ő védte a kecskeméti maffiaperben elítélt Radnai Lászlót, valamint a diszkópápa Vizoviczki Lászlót is. A 21 éves V. Kendét a Blikk információi szerint a piaristáknál társai szorgalmas, jó eszű, ám nagyon visszahúzódó, csendes fiúnak ismerték meg. Jelenleg a fővárosban, a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanult.

Az iszlamisták azokat a fiatalokat tudják könnyen elérni a sötét weben, akik legalább középszinten beszélnek angolul – erről beszélt korábban lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő, aki dicsérte a magyar hatóságok munkáját.Elszigetelt esetről van szó. Nem beszélünk sorozatelkövetésről, magyar terrorsejtekről, terroristák csoportjáról – mondta a TEK főigazgatója a HírTV Magyarország Élőben című műsorában. Hozzátette, a felderítési tevékenységet fokozni kell, és szigorúbb szabályokat kell bevezetni.

A fiatalembert a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják. A bíróság egy hónapra, július 2-ig elrendelte letartóztatását. A végzés végleges.

Kapcsolódó írásaink

Értékvesztettek a célkeresztben

ĀCsak azokat a fiatalokat tudják az iszlamisták könnyen elérni a sötét weben, akik legalább középszinten beszélnek angolul – a radikalizálódáshoz nem kellenek évek – véli a szakértő