Krónika

Az utazásszervezők várják az uniós zöldigazolványt

Az első fontos lépés az volt, hogy április 30-án megjelent a kormányrendelet, amely alapján a külföldre utazó magyar állampolgároknak, ha rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, a hazatérésük után nem kell karanténba vonulniuk.

Az utazásszervezők várják az uniós zöldigazolványt
Molnár Judit: Olyan időszakot élünk, amikor még sok a bizonytalanság
Fotó: Turizmus Kft.

Ugyancsak örvendetesek az egyes országokkal aláírt kétoldalú megállapodások egymás védettségi igazolványainak elfogadásáról – magyarázta lapunknak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke.

Összességében elmondható, hogy a külföldi utazáshoz a védettségi igazolvány mellett kell papíralapú oltási igazolvány és az angol nyelvű oltási igazolás is, kivételt jelentenek azok országok, amelyekkel hazánk kölcsönös megállapodást kötött. Jelenleg tizenkét országgal: Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovénia, Törökország van érvényben ilyen megállapodás. Itt további kivétel Horvátország, amellyel bár van megállapodás, de a védettségi igazolvány mellett az angol nyelvű igazolásra is szükség van – mondta.

A MUISZ elnöke szerint problémát jelent, hogy vannak olyan országok, amelyek a kínai vakcinákat nem fogadják el. De itt van például Görögország esete, amely mindegyik oltóanyagot elfogadja, ám velük még nem született kölcsönös megállapodás. A nyári időszakban Horvátország, Görögország és Törökország a három legnépszerűbb úti cél, emellett Olaszország és Spanyolország, valamint az észak-afrikai országok: Egyiptom és Tunézia.

Az első negyedévben, aki megengedhette magának, az PCR-teszttel egzotikus úti célokra – például a Maldív-, a Seychelle-szigetekre, Zanzibárra – utazott. Ebben az időszakban gyakran módosultak a beutazási szabályok. Előfordult olyan eset is, hogy akár az utas külföldi tartózkodása alatt is történt változás.

Most még olyan időszakot élünk, amikor sok a bizonytalanság, és mivel az utazási irodák az utazás teljes időtartama alatt az ügyfeleik rendelkezésére állnak, ezért mindenképpen érdemes utazási irodához fordulni – véli a MUISZ elnöke.

Abban lehet bízni, hogy ha meglesz az uniós zöldigazolvány – amely július elsejére várható –, akkor valóban nem lesz akadálya legalább az Európán belüli utazásoknak – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink