Krónika

Az indiai variáns kezében a brit nyitás

Negyven százalékkal fertőzőképesebb a Delta, mint a korábbi vírusváltozatok, ám többnyire olyanok kerülnek kórházba, akik még nem oltakoztak

Csúszhat a végső nyitás Angliában az indiai variáns terjedése miatt. Boris Johnson 2022 végére az egész világot beoltatná, segítséget vár a G7-országoktól.

Az indiai variáns kezében a brit nyitás
Metróhoz igyekvők Londonban. A harminc év alattiakat a héten kezdik oltani
Fotó: AFP/Tolga Akmen

A koronavírus Delta variánsa negyven százalékkal könnyebben terjed, mint a korábbi vírusváltozatok – erről beszélt tegnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC televízióban. A Delta az indiai variáns új neve, ugyanis a WHO már az országok helyett görög betűkkel jelöli a különböző mutációkat.

Hancock hangsúlyozta, a fertőződések száma kis mértékben emelkedett, de jó hír, hogy a kórházi kezelésre szoruló súlyos betegek száma nem növekszik. Az esetek nagy többségében olyanok kerülnek kórházba, akiket még nem oltottak be. Múlt pénteken több mint 6200 új esetet azonosítottak, erre március óta nem volt példa az országban, a fertőzések 75 százalékát az indiai mutáns okozza.  

Továbbra is kérdés, hogy a már korábban beharangozott időpontban megvalósulhat-e a teljes nyitás, a brit kormány nyitott a halasztásra, de végső döntésig a lakosságnak még egy hetet várnia kell. A tervezet szerint június 21-től megszűnne az emberek közötti kapcsolattartás minden jogi korlátozása, kinyithat az összes szabadidős létesítmény – köztük az éjszakai szórakozóhelyek –, lehetővé válik a turisztikai célú hazai és külföldi utazás, és megszűnnek a nagyszabású rendezvényeket érintő korlátozások is.

Az Egyesült Királyságban már több mint 57 millió dózis oltóanyagot adtak be, majdnem 23,5 mil­lióan mindkét oltásukat megkapták, és 33,7 millióan legalább egy dózison már túl vannak. Angliában egyébként a 30 év alatti fiatalok csak a héten kezdhetik meg az oltakozást.

Mindeközben Boris Johnson brit miniszterelnök arra kérte a G7-országok vezetőit, segítsék elő azt, hogy 2022 végéig az egész világot be lehessen oltani a koronavírus ellen. A soros elnöki tisztséget betöltő Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Német-, Olasz- és Franciaország vezetői több más meghívott ország és szervezet képviselőivel együtt háromnapos csúcstalálkozót tartanak péntektől a délnyugat-angliai Carbis Bay kisvárosban.

Brazíliában is rábólintottak

Szputnyik V: Szerbia és Argentína már gyártja, Szlovákiában mától oltanak

Brazíliában pénteken engedélyezték a Szputnyik V importját és korlátozott alkalmazását, ám kizárólag az egészséges felnőttek kaphatják meg az orosz vakcinát. Az importengedélyt hat brazil állam kapta meg, és annyi Szputnyik V-vakcinát szerezhetnek be, amennyi csupán a lakosság egy százalékának beoltásához elegendő. Az oltóanyag júliusban érkezik meg a latin-amerikai országba. Brazília a hatvanhetedik ország a világon, ahol engedélyezték a Szputnyik V-t.

Eközben Európában elsőként Szerbiában megkezdték az orosz oltóanyag gyártását a belgrádi Torlak Intézetben, és nemcsak szomszédunkban, hanem Argentínában is elkezdődött az előállítás. Vlagyimir Putyin orosz elnök videolinken keresztül követte, amint a két országban beindul a tömeggyártás. Szlovákiában pedig hosszas huzavona után hétfőtől kezdik el használni a Szputnyik V-t. A tervek szerint a 18-60 év közöttieket fogják vele oltani, ám Igor Matovic pénzügyminiszter, korábbi szlovák miniszterelnök szeretné elérni, hogy korhatár nélkül oltsanak a szérummal.

(PS)

Az osztrák kancellárt is beoltották

Tömegek álltak sorba vakcináért Bécs legnagyobb oltópontjánál

Bécsben hatalmas tumultus alakult ki a főváros legnagyobb, az Austria Centerben kialakított oltópontjánál vasárnap – tudósított az MTI. Az oltópontnál hosszú sorokban álltak az emberek, ami a hatóságok szerint egyrészt az országba érkezett újabb vakcinamennyiséggel, másrészt az emberek megnövekedett oltási hajlandóságával magyarázható. Feltételezések szerint az is hozzájárult az oltási kedv növekedéséhez, hogy mind az éttermeket, mind a kulturális és sportrendezvényeket csak a beoltottak, a betegségen átesettek, illetve a negatív koronavírusteszttel rendelkezők látogathatják.

Nyugati szomszédunkban közelít a négymillióhoz azoknak a száma, akik már legalább az első adag vakcinát megkapták, ez az oltható lakosság negyvenkilenc százaléka. A két oltással rendelkezők száma 1,8 millió, ez lakosságarányosan huszonhárom százaléknak felel meg. Sebastian Kurz kancellár szombaton kapta meg az első oltását, és ahogy azt előzetesen jelezte, az AstraZeneca vakcinájával oltatta be magát. (PS)

Worldometers: világszerte a 174 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, 3,7 millióan elhunytak, és 156,9 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink