Krónika

Felháborító: szabadlábon az olasz maffiavezér

Százötven ember haláláért felelős

Huszonöt év után elhagyhatta a börtönt a rettegett szicíliai maffiafőnök, Giovanni Brusca. A hír Olaszországban hatalmas botrányt váltott ki, sokan a bűnbánó maffiózóknak járó kedvezményrendszer ellen tiltakoznak.

A most hatvannégy éves férfit sokan csak „disznó”-ként emlegették, bevallottan legalább százötven ember haláláért felelős. Elismerte többek között a tizenhárom éves Giuseppe Di Matteo meggyilkolását, akit azért raboltatott el, mert apja elhagyta a bűnszervezetet, majd együttműködött a rendőrséggel.

A fiút több mint két éven át tartották fogva, majd megfojtották, holttestét pedig savban oldották fel. Brusca nevéhez fűződik még a maffiaellenes vizsgálóbíró, Giovanni Falcone elleni merénylet, az 1992-es capaci mészárlás. A bíró autóját felrobbantották, kilencen haltak meg. Giovanni Brusca életfogytig tartó börtönbüntetését az igazságszolgáltatással való együttműködés miatt csökkentették harminc évre. Jelenleg feltételesen helyezték szabadlábra.

Kapcsolódó írásaink

Ostromállapot Ceutában

ĀÚjra napirendre kerülhet a kvóta – figyelmeztet a marokkói-spanyol konfliktusról szóló elemzésében a Migrációkutató Központ