Krónika

A Sinopharm 1 milliárd adag védőoltást képes exportálni a második félévben

A Kínai Nemzeti Gyógyszeripari Konszern (Sinopharm) több mint 1 milliárd adag koronavírus elleni védőoltást képes exportálni az idei év második félévében - közölte szerdán a cég elnöke, Liu Csing-csen.

A Sinopharm 1 milliárd adag védőoltást képes exportálni a második félévben
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ez a szállítási szintet azután tudják tartani, hogy kielégítették a hazai keresletet - közölte Liu a keleti Davosként is emlegetett Boao Ázsiai Fórum Világegészségügy paneljében.

Az éves kapacitásunk meghaladja az 5 milliárd adagot - tette hozzá a Sinopharm elnöke, aki közölte: amennyiben az szükségessé válik, a cég felkészül az esetleges harmadik adag vakcina gyártási kapacitásának megteremtésére.

A GAVI Vakcinaszövetség közölte, hogy tárgyalásokat folytat a másik nagy kínai vakcinagyártóval, a Sinovac Biotechkel, hogy kibővítsék a védőoltások méltányos elosztására létrehozott Covax program kínálatát - jelentette be szerdán a GAVI szóvivője. Kína februárban ígéretet tett arra, hogy 10 millió adag védőoltást szállít a Covax részére.

A GAVI elnöke, José Manuel Barroso szerdán Zürichben bejelentette, hogy közel 2,4 milliárd dollár gyűlt össze a szövetség és Japán által közösen szervezett virtuális adománygyűjtő csúcstalálkozón, amely révén 9,6 milliárd dollárra nőtt a Covax által a szegény országoknak szánt védőoltások vásárlására felhasználható összeg. Az adományokból 1,8 milliárd adag vakcina beszerzését teszi lehetővé, amelyeket 2021-ben és 2022 elején szállítanak, és amelyek 91 fejlődő ország közel 30 százalékának a védelmét teszik lehetővé.

Az adományozó országok további 775 millió dollár folyósítását ígérték vakcinavásárlás céljára. Öt ország pedig több mint 54 millió adag vakcina adományozását jelentette be egyebek mellett a Covax keretében, így 132 adagra millióra nőtt az alacsony és közepes jövedelmű országok vakcinához segítésére adományozott vakcinakeret.

Norvégia 1 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz a Covax keretében a fejlődő országoknak - jelentette be közleményében szerdán Dag-Inge Ulstein fejlesztésisegély-ügyi miniszter.

Norvégia korábban AstraZeneca/Oxford és Pfizer/BioNTEch oltásokat szállított a Covax részére, így az Olso által biztosított adagok száma most 1,7 millió adag.

Erna Solberg miniszterelnök májusban közölte, hogy a kormánya 5 millió adag vakcinával kíván reagálni a Covax keretében a világjárványra.

 Covax a múlt héten szólította fel a gazdag országokat további adagok adományozására, arra hivatkozva, hogy június végéig 190 millió adag vakcinára van szüksége.

Adar Púnavalla, az Indiai Szérum Intézet (SII) gyógyszergyár vezetője május 18-án közölte, hogy reményei szerint a cége az év végéig újraindíthatja a vakcinaszállítást. Szerdán már néhány hónapról beszélt, abban az esetben, ha Indiában javul a járványhelyzet.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szerdán Fokvárosban a parlamentben üdvözölte, hogy a WHO kedden hitelesítette a Sinovac védőoltását, reményét fejezve ki, hogy a döntés révén hamarosan gyorsan vakcinához jut országának és a legszegényebb országoknak a lakossága.

A Dél-afrikai Köztársaság a hivatalosan nyilvántartott több mint 1,6 millió fertőzöttel és 57 ezer halálesettel a kontinens koronavírus által leginkább sújtott országa. Az 59 millió lakos közül eddig csak a több mint egymillió ápoló személyzet és az idős emberek egy részének az oltását kezdték meg.

Oroszország beleegyezett, hogy 20 millió adag Szputnyik V oltást szállít idén Vietnamnak - jelentette be szerdán a délkelet-ázsiai ország egészségügy-minisztere, Nguyen Thanh Long.

Vietnam márciusban engedélyezte az orosz vakcina felhasználását, de azután gyorsította fel a beszerzését, hogy a járvány elérte a tetőpontját, bár az összes fertőzött és haláleset száma viszonylag alacsony az országban.

Nguyen Xuan Phuc államelnök szerdán levelet küldött Joe Biden amerikai, majd Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben segítséget kért a járvány legyőzéséhez.

Long közölte szerdán, hogy a vietnami Vabiotech állami tulajdonban lévő cég végzi orosz vakcinák kiszerelését júliustól, a havi kapacitás 5 millió adag lesz.

A miniszter elmondta, hogy Vietnam 150 millió adag vakcina beszerzésére törekszik, hogy az év végéig beolthassa a 98 milliós lakosság 75 százalékát.

Vietnamban a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 nevű vírus 7781 embert fertőzött meg, és 49-en haltak meg az általa okozott Covid-19-betegségben.

Kapcsolódó írásaink

Mozarttól Puskásig

ĀA Magyar Nemzeti Táncegyüttes gálestjével nyitja meg kapuit a Margitszigeti Szabadtéri Színház – Négy hónap alatt negyven előadással, premierekkel és rendhagyó koncertekkel várják a közönséget