Krónika

Németország és Ausztria is nyögi még a korlátozásokat

Németországban és Ausztriában még mindig sokkal több korlátozás van érvényben a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében, mint Magyarországon, köszönhetően annak, hogy hazánkban kifejezetten magas a lakosság átoltottsága – nem úgy, mint a két említett országban.

Németország és Ausztria is nyögi még a korlátozásokat
Németországban 3 689 921 a fertőzöttek száma, 88 601 a halottaké
Fotó: AFP/Ying Tang

Németországban például még mindig érvényben van a szövetségi korona-vészfékrendszer, amit április végén vezettek be, így a fertőzött területeken (ott, ahol 100-nál magasabb fertőzöttségi ráta) éjszakai kijárási tilalom és szigorú kontaktszabályok vannak érvényben, ami alól csak a védettek vannak felmentve.

Az iskolákban továbbra is váltott oktatás van.

Ezek a szigorú szabályok jelenleg Thüringia, Bajorország, Baden-Württemberg, és Rajna-vidék-Pfalz néhány körzetében vannak érvényben.

A kulturális szektor általánosságban zárva van. Néhány kevésbé fertőzött tartományban, ahol saját hatáskörben hozhatnak döntéseket a korlátozásokról, június elején várható a turizmus és a kulturális élet újraindítását. A vendéglők, éttermek május 21-én nyithattak ki, jóval később, mint Magyarországon.

Németországban eddig a lakosság 41 százaléka kapott legalább egy oltást, és 15 százalék van teljesen beoltva. Karl Lauterbach, az SPD egészségügyi szakértője kritizálta az oltási bizottságot, mivel a testület egyértelmű állásfoglalása hiányában az orvosok nem oltották be a fiatalokat és a gyerekeket.

Habár Ausztriában május 19-től feloldottak számos védelmi intézkedést (megszűnt a kijárási korlátozás, kinyitottak a vendéglátóhelyek, kulturális intézmények), néhány szabályt fenntartottak. Az üzleteknek, rendezvényeknek este 10-kor be kell zárniuk, az embereknek továbbra is tartani kell a 2 méteres távolságot, és a maszkviselési szabályokon nem változtattak. Éjszaka és zárt térben 4, nappal, a szabad ég alatt 10 felnőtt jöhet össze.

Ausztriában a lakosság 38 százalékát sikerült beoltani. Május 20-án jelentették be, hogy a következő napokban minden korosztály számára elérhetővé válik a vakcina, és azt ígérik, hogy június végéig mindenki kap oltást, aki szeretné.

Kapcsolódó írásaink

Lemaradásban a Nyugat

ĀKaotikus a maszkviselés szabályozása a franciáknál, a svédeknél pedig legfeljebb mától lehet számítani a járványügyi korlátozások enyhítésére és a gondtalan sörözésre