Krónika

Magyarországon előbb indult újra az élet, mint Franciaországban

Magyarországon előbb indulhatott újra az élet és a gazdaság, mint az európai uniós országok többségében, köszönhetően annak, hogy hazánkban már meghaladja az ötmilliót a beoltottak száma. Franciaországban például még mindig érvényben van a kijárási korlátozás, mi ennek az intézkedésnek régen búcsút mondtunk.

Magyarországon előbb indult újra az élet, mint Franciaországban
Az észak-francia Arras városában az eső ellenére is sokan kiültek a kávézókba, amint erre lehetőség mutatkozott
Fotó: AFP/Denis Charlet

Franciaországban este 9 órától reggel 6-ig tart a kijárási tilalom, ez alól a munkavégzés, egészségügyi és családi szükséghelyzet adhat felmentést, illetve szabad a háziállatok sétáltatása is a lakóhely közelében. A tervek szerint június 9-től este 11 órára módosul a kijárási korlátozás kezdete, teljes eltörlését pedig majd csak június 30-tól tervezik.

Franciaországban a kockázatos csoportba tartozó polgárokat (diabéteszeseket, vesebetegeket, szívbetegeket, daganatos megbetegedéstől szenvedőket) május elejétől oltják, a majd csak június közepén válhat elérhetővé a vakcina mindazon polgárok számára, akik ezt kérik.

ranciaországban csak a zárt terekben kötelezi az állam a maszkviselést, a közterek esetében azt csak a prefektusok és a polgármesterek kötelezhetik, ezért helyenként eltérhet a szabályozás.

A franciák emellett továbbra is kénytelenek maszkban járni: noha az állam csak a zárt terekben írhatja elő a kötelező maszkviselést, a közterületen a prefektusok és polgármesterek írhatnak elő ilyen szabályozást. Emmanuel Macron elnök elmondta, hogy a maszkviselési kötelezettséget június végén feloldják, amennyiben elérik a kívánt oltási számot.

Olivier Véran egészségügyi miniszter május 16-án bejelentette, hogy a kültéri maszkviselés szabályai hamarosan megváltozhatnak, úgy fogalmazott: „Ha az ember egyedül van, vagy kevesen gyűlnek összefüggő nagy nyílt térben, erdőben, hegyekben, vagy üres utcákon, akkor megfontolandó lépés lehet a kötelező maszkhasználtat eltörlése esetükben.”

Közel egy hónappal azt követően, hogy a magyar kormány bejelentette: védettségi kártyával látogathatóvá válnak a színházak, mozik és az éttermek belső terei, Franciaországban is lazításokat vezettek be, május 19-én újranyitottak a vendéglátóhelyek, sportlétesítmények és a múzeumok. Közel egy hónapot késett Franciaországban a teraszok kinyitása is hazánkhoz képest.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: A legjobbak között vagyunk

ĀA miniszterelnök az osztrák törvényhozás elnökével tárgyalt a koronavírus-járvány elleni sikeres magyarországi és ausztriai védekezésről - Kövér László is fogadta Wolfgang Sobotkát