Krónika

Lemaradásban a Nyugat

Kaotikus a maszkviselés szabályozása a franciáknál, a svédeknél pedig legfeljebb mától lehet számítani a járványügyi korlátozások enyhítésére és a gondtalan sörözésre

Nyugat-Európa számos országában még komoly korlátozásokkal kell együtt élniük az embereknek. Így például a svédek június elsejére halasztották a járványügyi intézkedések enyhítését, míg a franciáknál legkorábban június 30-án tervezik végleg megszüntetni a kijárási korlátozást.

Lemaradásban a Nyugat
A hollandiai Eindhoven lakói a szabad séta jogáért vonultak az utcákra
Fotó: AFP/ANP/Rob Engelaar

Messze még a nyitás Nyugat-Európában. Franciaországban például legkorábban június 30-án tervezik végleg megszüntetni a kijárási korlátozást, június 9-től a tervek szerint helyi idő szerint 23 és 6 óra között tilos a kijárás azok számára, akik nem munkavégzés miatt teszik azt. Május elseje óta oltják a kockázati csoportokat (cukorbetegség, vesebetegség, szívbetegség, rák), június közepén tervezik elérhetővé tenni a vakcinálást minden olyan felnőtt számára, aki kéri.

Korábban Emmanuel Macron arról beszélt, hogy a maszkviselési kötelezettséget június végén feloldják, amennyiben elérik a kívánt oltási számot, a teraszok kinyitása pedig egy hónapot késett hazánkhoz képest. Az országban csak a zárt terekben kötelező a maszkviselés, míg a közterek esetében a prefektusok és a polgármesterek írhatják azt elő, ezért eléggé kaotikus a szabályozás. A legfrissebb adatok alapján a harminchatmillió állampolgár 37,5 százaléka kapta meg legalább az első oltást, míg a másodikat 16,3 százalék.

Svédország június 1-jére halasztotta a járványügyi intézkedések enyhítését, mivel korábban nem csökkent jelentősen az egészségügyre nehezedő nyomás. Jelenleg a nyilvános eseményekre vonatkozóan nyolc fős korlát van érvényben, és a vendéglátóhelyek nyitva tartását is csak mától hosszabbíthatják meg. Az ország ötmillió lakosának eddig harmincöt százaléka kapta meg valamelyik vakcina első és 13,43 százaléka a második adagját.

Ukrajnában 24 órán belül nyolcszáz embert kellett kórházba vinni, és jelenleg több mint száztízezer aktív beteget jegyeznek. Nincsenek jó hírek a Johnson & Johnson-vakcináról sem, amelynek késik az Európai Unióba történő szállítása. Az EU kétszázmillió tételt rendelt, a cég ötvenötmilliót ígért a második negyedévre, amiből kevesebb mint ötmilliót szállított eddig.

Új, tömegesen fertőző mutáns bukkant fel Vietnamban

Szombaton jelentették be a vietnami hatóságok, hogy új, hibrid koronavírus-variánst azonosítottak az országban, amely az indiai és a brit mutáns keveréke, és könnyen terjed a levegőben. Az új változat vezetett tömeges fertőzésekhez az észak-vietnami Bac Giang és Bac Ninh tartományokban. A BBC szerint Ho Si Minh-városban egy keresztény misszió tagjai között már legalább 125 pozitív esetet találtak.

A városban hétfőtől bezárták a boltokat, az éttermeket, és betiltották a vallási rendezvényeket. Az országban eddig még csak a népesség egy százaléka kapott legalább egy dózis vakcinát. Összesen több mint 7000 beteget azonosítottak, és 47-en vesztették életüket.

(PS)

Legkevesebb hatszázezer áldozat

India jelentősen felgyorsítja a vakcinagyártást

Az Indiai Szérum Intézet (SII) gyógyszergyár csaknem negyven százalékkal növeli júniusban az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának termelését, hogy enyhítsen a súlyos egészségügyi válságba került ország ellátottsági helyzetén – jelentették be tegnap indiai tisztségviselők.

Az elmúlt hetekben a világ második legnagyobb lakosságú államában sorra dőltek meg a negatív rekordok, és szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy az áldozatok valódi száma vélhetően sokkal, öt-tízszer magasabb a hivatalos adatoknál. (Egyes vélemények szerint az elismert 331 607 helyett akár hatszázezer is lehet.) Egy újabb hullám elkerülésének egyetlen módja, ha beoltják a lakosság többségét. Az államban jórészt az AstraZenecát használják. Eddig a lakosság mindössze három százalékát immunizálták teljesen, tizenkét százaléka pedig megkapta valamelyik szer legalább első dózisát.

(LMA)

Nyomtatványt kell kitölteni

Görögország minden oltást elfogad, de kódot is előír

Az EU és a schengeni térségbe tartozó tagállamok állampolgárai karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Görögországba, amennyiben a beoltottságukat okmánnyal igazolják, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak be, esetleg átestek a Covid–19 betegségen, és ezt igazolni is képesek. A második oltás beadása után el kell telnie két hétnek ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt.

Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma. Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával a belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatvány itt érhető el: Travel.gov.gr. A kitöltés után az utas kap egy QR-kódot, amelyet a mobiltelefonja segítségével vagy kinyomtatva mutathat be a hatóságoknak.

(FP)

Este tízkor záróra

Szigorít Dél-Afrika

A járvány afrikai gócának számító Dél-afrikai Köztársaságban szigorították a korlátozásokat a harmadik hullám miatt. Hétfőtől az éttermeknek, bároknak, edzőtermeknek legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk, és érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom. A beltéri eseményeken az eddigi kétszázötven helyett százan vehetnek részt, kültéren pedig a korábbi ötszáz helyett legfeljebb feleannyian gyülekezhetnek.

A több mint ötvennyolcmillió lakosú országban kevesebb mint egymillió embert oltottak be. A múlt héten naponta átlagosan 3700 fertőzöttet regisztráltak. A hatóságok szerint a jelentős tömegeket vonzó társas összejövetelek és a járványügyi előírások be nem tartása felelős az esetszámok növekedéséért.
(PS)

Worldometers: világszerte mintegy 172,235 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 3,561 millióan elhunytak, és 153,516 millióan gyógyultak meg a betegségből. A Föld lakosságának eddig 10,62 százaléka kapta meg mindkét oltást, Európa átlaga 31,35 százalék. Ázsia népességének eddig 5,87, míg Afrika lakosságának 1,78 százalékát immunizálták.

Kapcsolódó írásaink