Krónika

A hivatalos adatok alapján is szörnyű a helyzet Indiában

Uruguay, Argentína, Costa Rica, Paraguay és Kolumbia a százezer főre eső fertőzöttek száma alapján a világ tíz legrosszabb mutatójú állama közé került

Ausztria, félvén az indiai mutánstól megtiltotta a brit turisták beutazását. Indiában közben a hivatalos halálozási esetszám meghaladta a háromszázezret.

A hivatalos adatok alapján is szörnyű a helyzet Indiában
Srí Lanka kormánya két hétre lezárta az egész országot
Fotó: AFP/Ishara S. Kodikara

Továbbra is riasztó hírek érkeznek Indiából. A regisztrált betegek száma meghaladta a huszonhétmilliót, az összhalálozás pedig a háromszáztízezret. Ezek a mutatók csak a hivatalos adatokat jelzik, a szakértők úgy vélik, a valós számok ennek az öt, de akár a tízszeresei is lehetnek. Ugyancsak súlyos gondot jelent a felgyógyultak körében terjedő gombafertőzés, amely miatt eddig legkevesebb kilencezer embert vesztett az ország. Közben a szubkontinensen a lakosságnak mindössze a tizenegy százalékát oltották már be. Ausztria tegnaptól napon megtiltotta a közvetlen repülőjáratok érkezését az Egyesült Királyságból. Az osztrákok a szigetországban burjánzó indiai mutáció elleni védelem jegyében döntöttek a korlátozásról.

Eközben több millió adag vakcinát kell kidobni Hongkongban, azok ugyanis lejárnak azelőtt, mielőtt be tudnák adni valakinek. A 7,5 milliós metropoliszban feb­ruár óta mindössze 2,1 millió oltást vettek fel az emberek.

Igazságos oltóanyag-hozzáférést sürgetnek a latin-amerikai államok. Öt latin-amerikai ország, Uruguay, Argentína, Costa Rica, Paraguay és Kolumbia az elmúlt két hétben a százezer főre eső fertőzöttek száma tekintetében a világ tíz legrosszabb mutatójú állama közé került. Lengyelországban egymillió zlotyt, átszámítva több mint hetvenhét-millió forintnak megfelelő főnyereményt sorsolnak ki azok között , aki beoltja magát.

Közben jó hírek érkeztek Németországból, Szlovákiából, és Francia­országból is, ahol  sorra lazítanak a korábbi szigorú szabályokon. Egy tegnapi hír szerint, a legfrissebb vizsgálatok alapján a Moderna száz százalékban hatékony a 12–18 évesek között.

Japánban gyorsul a pandémia

A japán hadseregben szolgáló orvosok és nővérek is dolgoznak majd a tokiói olimpián. Kisi Nobou honvédelmi miniszter közölte, a rendezők szerint naponta kétszázharminc orvosra és háromszáztíz nővérre lesz szükség, és az egészségügyi személyzetnek csak nyolcvan százalékát sikerült eddig biztosítani.

A hadsereg oltóközpontokat állít fel a fővárosban és Oszakában, hogy felgyorsítsa a lassan haladó vakcinálást. A szigetországban a lakosság szkeptikussága és a rossz szervezettség okán az öt százalékot sem éri el az átoltottság. Japánban tavaly november óta gyorsul a vírus terjedése – akkor száztizenegyezer fertőzöttet és 1114 halálos áldozatot tartottak nyilván, míg most a két mutató 722 183 és 12 313. Egyre többen követelik azt is, hogy ne tartsanak olimpiát.

Őszre sem lesz negyven százalék

Alig oltakoznak Romániában

Nem igazán kedvezőek a kilátások arra az esetre, ha nem sikerül legalább a mostanihoz hasonló ritmusban folytatni a koronavírus elleni oltási folyamatokat az országban – jelentette ki tegnap Alexandru Rafila orvos, Románia WHO-delegáltja. Mint a Főtér beszámol róla, a szakember – aki egyben szociáldemokrata képviselő is – elmondta, ha őszre nem sikerül negyven százalékra bővíteni a vakcináltak arányát, elérkezhet a negyedik hullám is.

Mint fogalmazott, azok, akik nem lesznek beoltva, előbb elkapják a vírust, majd megbetegszenek s végül tovább is adják a kórt. Rafila szerint nem lehet kizárni az agresszívabb járványt sem, mert jöhet egy komolyabb mutáció. A jelenlegi helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott, a kabinet „hurráoptimista kommunikációt” alkalmaz, ez pedig közrejátszott abban, hogy a beoltatlanok közül sokan úgy hiszik, már visszatért az életük a normális kerékvágásba, éppen ezért nincs szükség rá, hogy beoltsák magukat.

Hozzátette, nem érdemes konkrét számokat kitűzni az oltási folyamat esetében, egyszerűen csak mindent meg kellene tenni a szinten tartás érdekében, ehhez pedig szükség lenne a vidéki helyi hatóságok bevonására.
(LMA)

Döbbenetes számok

Kijev a legfertőzöttebb ukrán régió

Az elmúlt napon 2608 koronavírusos megbetegedést regisztráltak Ukrajnában. A vírus okozta megbetegedés szövődményeibe 249-en haltak bele, ami hatalmas ugrás az elmúlt nap adataihoz képest, amikor mindössze 68 halálesetről számoltak be − derül ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adataiból. A legtöbb fertőzöttet Kijevben azonosították, legtöbben Herszon megyében haltak meg. Kárpátalján az elmúlt 24 órában harmincnyolc újabb megbetegedésről számoltak be, ketten meghaltak.

A járvány kezdete óta a megyében 61 398 fertőzöttet regisztráltak, 1578-an vesztették életüket. Az országban összesen 2 186 463 esetben állapították meg a fertőzést, közülük 49 285-en haltak bele a kórba. Az aktív betegek száma az országban 161 714, összesen 1 975 064-en gyógyultak fel a megbetegedésből. Szomszédunkban eddig mindössze a lakosság 2,4 százalékát immunizálták.

Kapcsolódó hír, hogy vakcinahiány miatt ismét akadozik az oltási folyamat Szlovéniában. Ljubljana a megrendelt adagok egyharmadát, Maribor a felét kapta meg, de a kisebb városokból is hasonló problémákról számoltak be. Szlovéniában az azonosított fertőzöttek száma elérte a 252 ezret.
(LMA)

Worldometers: világszerte mintegy 168,308 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 3,5 millióan elhunytak, és 149,761 millióan gyógyultak meg a betegségből. A Föld lakosságának közel 9,95 százalékát immunizálták.

Kapcsolódó írásaink