Krónika

Japánban felgyorsítják a programot

A fogorvosok és gyógyszerészek is segítenek

A koronavírus elleni tömeges oltásra alkalmas központokat hoztak létre hétfőn Tokióban és Oszakában. Az országban most először alkalmazták a Moderna oltóanyagát.

Japánban felgyorsítják a programot
Az idős emberek lakásukban is megkaphatják a vakcinát
Fotó: AFP/Kazuhiro Nogi

„A kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy a lehető leghamarabban minél többen megkapják az oltást” – jelentette ki Kato Kacunobu kormányfőtitkár újságírók előtt. A tokiói oltóközpontban a tervek szerint naponta tízezer, az oszakaiban pedig ötezer 65 éves és ennél idősebb embert oltanak be. A műveletben részt vesznek a hadsereg orvosai is.

Szuga Josihide miniszterelnök kifejezte reményét, hogy e korcsoport tagjait július végére mind beoltják. Jóllehet többen is a tokiói nyári olimpiai játékok újabb elhalasztását vagy lefújását akarják, a miniszterelnök ismét leszögezte: meg szeretnék tartani a július 23-án kezdődő olimpiát.

A japán egészségügyi hatóságok pénteken hagyták jóvá a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagokat, ám az egészségügyi minisztérium közlése szerint az utóbbit egyelőre nem fogják használni az oltási kampányban, részletesebben nem említett egészségügyi aggodalmak miatt. Az AstraZeneca-vakcina használatát több országban felfüggesztették vagy elvetették, miután vizsgálatok szerint bizonyos, nagyon ritka esetekben vérrögöt okozhat.

Japánban eddig csak a Pfizer–BioN­Tech vakcinájával oltottak, és a kormányt több jogos bírálat érte az oltási kampány lassúsága miatt. A több mint 125 milliós szigetországban meglepő módon mostanáig a lakosság csupán két százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát, miközben a vírus több variánsa is felbukkant már, köztük a jóval fertőzőbbnek és veszélyesebbnek számító indiai mutáns is.

Több egészségügyi szakértő úgy véli, elképzelhető, hogy a fiatalabb korosztályok beoltására jövő márciusig várni kell, sokan pedig felhívják a figyelmet arra, hogy jelentős hiány van egészségügyi dolgozókból. Korábban csak az orvosok és a nővérek voltak jogosultak oltani, tovább terhelve a már így is nyomás alatt lévő egészségügyet, nemrég azonban e jogot kiterjesztették a visszavonult nő­vérekre és a fogorvosokra is, hétfőn pedig a japán kormány a gyógyszerészeket is segítségül hívta.

A lakosság hetvenkét százaléka kapta meg az első adagot
 

Hatvanmillió oltás a briteknél
 

Meghaladta a hatvanmilliót a koronavírus elleni oltásból beadott első és második dózisok együttes száma az Egyesült Királyságban. A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este ismertetett adatai alapján a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első adagot eddig 37 943 681 embernek adták be.

Közülük 22 643 417-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 60 587 098 adagot adtak be. Ez pedig azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság 72 százaléka részesült eddig a koronavírus elleni oltás első adagjából, 43 százalék már mindkét dózist megkapta. A teljes lakosság 55,6 százaléka kapott legalább egy oltást.
(FP)

Nem volt halálos áldozat két országban

Biztató adatok a Balkánról

Koszovóban és Montenegróban az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a Covid–19-betegségnek, amire hónapok óta nem volt példa – írja  az MTI. Vasárnapra Szerbiában 14-gyel 6766-ra, Észak-Macedóniában 16-tal 5296-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 9083-ra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. Montenegróban 1572, Koszovóban pedig 2244 maradt a halottak száma.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 404-gyel 709 673-ra, Koszovóban 35-tel 106 805-re, Észak-Macedóniában 51-gyel 155 043-ra, Montenegróban ötvennel 99 203-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 103-mal 202 857-re növekedett.
(FP)

Háromszázezer felett az áldozatok száma
 

Tombol a covidjárvány Indiában
 

India lett a világon a harmadik olyan ország, ahol háromszázezernél is több halálos áldozatot követelt a koronavírus – írja a BBC, ugyanakkor szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a halálesetek száma ennél jóval magasabb lehet. A második hullám lényegében humanitárius katasztrófával fenyeget az országban, a kórházakat elárasztották a betegek, hiány van a kritikus gyógyszerekből és az oxigénből.

A halálozások csaknem fele az elmúlt három hónapban következett be. Az elmúlt 26 napban 102 533 halálesetet regisztráltak. Szakértők ugyanakkor úgy számolnak, hogy tovább nőhet a napi halálesetek száma, annál is inkább, mert az oltási program sem halad megfelelően.
(FP)

Nincs járványveszélyes térség

Fellélegezhetett Olaszország

Már egyetlen régió sem számít kiemelten vagy közepesen járványveszélyes térségnek Olaszországban. A színek szerinti beosztás tavaly november 4-i bevezetése óta ez az első alkalom, hogy az egész ország sárga színű lett. Az utóbbi hét hónapban most először csökkent 1500 alá a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek száma.

Kórházban kevesebb mint tízezren vannak. Vasárnap hetvenkét beteg hunyt el, ami a legalacsonyabb adat január elseje óta. Eddig 30,9 millió olasz kapta meg az első oltást, közülük több mint tízmillióan második dózisban is részesültek.
(FP)

Worldometers: világszerte csaknem 168 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 3,5 millióan elhunytak, és 149 millióan meggyógyultak a betegségből.
 

Kapcsolódó írásaink