Krónika

Börtön is járhat a jogsi nélküli vezetésért

Már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek számít, ha valaki jogerős eltiltás alatt ül volán mögé

Helyeslem, hogy súlyosabban büntetik a jogosítvány nélküli autóvezetést – mondta lapunk érdeklődésére Herpy Miklós ügyvéd, közlekedési szakjogász. Emlékeztetett, a sajtóhírek szerint a közelmúltban két, feltehetően engedély nélkül vezető személy miatt alakult ki komoly közfelháborodás – az egyik M. Richárd, a másik Berki Krisztián volt. „Úgy gondolom, hogy alapvetően ez az az ok, ami miatt szigorított a jogalkotó a szabályokon” – mondta.

Börtön is járhat a jogsi nélküli vezetésért
Nagyobb szigor május 14-től. Somogyban már több büntetőeljárást is indítottak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Herpy Miklós kifejtette, az engedély nélküli vezetésnek három válfaját ismeri a jog. Az egyik, amikor valakinek nincs jogosítványa arra a járműre, amit vezet. A másik változat, amikor valaki ellen közúti veszélyeztetés, ittas veze­tés vagy nagyon súlyos baleset okozása miatt folyik büntetőeljárás – ilyenkor szünetel a vezetési jogosultsága. A harmadik kategória pedig az, amikor valakit a hatóság vagy a bíróság jogerősen eltiltott a járművezetéstől.

Május 14-e előtt bármelyik fenti eset megszegése csak szabálysértésnek minősült. Ha valaki jogosítvány hiányában és/vagy szüneteltetés alatt vezetett, maximum 150 ezer forint büntetést kapott, és egy hónaptól egy évig terjedően ismét eltilthatták a vezetéstől. Ha valaki eltiltás hatálya alatt ült a volán mögé, ezért már egytől hatvan napig tartó elzárásra és maximum 300 ezer forintos pénzbírságra lehetett büntetni, és legfeljebb egy évig újra eltilthatták a vezetéstől.

Május 14-e óta az engedély nélküli vagy szüneteltetés alatti vezetés szabálysértés maradt, de már elzárással is lehet büntetni, ami komolyabb szankciórendszer a korábbinál – mondta Herpy Miklós. Ezzel szemben bűncselekménynek számít az, ha valaki jogerős eltiltás alatt ül a volán mögé – húzta alá a szakember. Az a vétkes sofőr, akit például szabálysértési ügyben tiltottak el, akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel számolhat, ha viszont valakit büntetőeljárásban tiltottak el a járművezetéstől, az már akár három évig terjedő szabadságvesztést is kockáztat – tette hozzá Herpy Miklós.

Kapcsolódó írásaink