Krónika

Hamarosan nem kell a jogosítványt és a forgalmit bemutatni a rendőrnek

Elektronikus eszközzel ellenőriznek

Ha minden jól megy, hamarosan nem lesz szükség arra, hogy autózáskor magunkkal vigyük a forgalmit és a vezetői engedélyt, mivel 2023. január 1-jétől a rendőrök a helyszínen elsősorban elektronikus eszközzel fogják ellenőrizni, hogy a megállított jármű részt vehet-e a forgalomban, illetve vezetőjének érvényes-e a jogosítványa, valamint megfelelő kategóriára vizsgázott-e.

Ma még szabálysértést követ el az, aki otthon felejti a vezetéshez szükséges papírjait. Az igazoltatást végző rendőr belátása szerint dönthet úgy, hogy szóbeli figyelmeztetéssel továbbengedi a sofőrt, vagy a helyszínen megbírságolja öt- és ötvenezer forint közötti összegre.

Aki az utóbbi büntetést nem fogadja el, azzal szemben jelenleg szabálysértési eljárást indítanak, amelynek a felső határa akár százötvenezer forint is lehet. A változtatást az teszi lehetővé, hogy tavaly május 28. óta hatályos
a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosítása, ennek részeként a közúti közlekedéshez kapcsolódó jogszabályok is módosultak.

Kapcsolódó írásaink