Krónika

Színkód szerint lehet Angliába utazni

Újabb enyhítések léptek életbe tegnaptól a szigetországban, bár sok vendéglátóhely nem bírta ki a hosszú szünetet, és bezárt

Jelentősen enyhültek hétfőtől a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra inti a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Színkód szerint lehet Angliába utazni
Lassan éledezik az angol főváros, a londoni óriáskerékre is visszatértek a turisták
Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az előzetesen felvázolt nyitási programnak megfelelően az eddigi hatról harmincra emelkedett azoknak a nem egy háztartásban élőknek a száma, akik szabad téren egymás társaságában tartózkodhatnak, zárt térben, például lakásokban pedig hat, nem egy fedél alatt élő ember tarthat összejöveteleket.

Az éttermek, pubok és bárok – amelyek eddig csak teraszokon vagy kerthelyiségekben fogadhattak vendégeket – hétfőtől megnyithatják beltéri kiszolgálóhelyiségeiket is. Sok vendéglátóhely azonban erre már nem lesz képes, mivel az országban működő éttermek 9,7 százaléka megszűnt. A tanulmány szerint az átlagon belül még súlyosabb a veszteség azon éttermek kö­rében, amelyek a közepes árfekvésű, „hétköznapi” piaci szektorba tartoztak, így a legnépesebb vendégkört vonzották: az e kategóriába tartozó éttermek 19,4 százaléka tönkrement.

Hétfőtől ugyanakkor kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok is, de ezekben a létesítményekben a nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozni kell. Ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai utazás az országon belül.

A brit kormány új szabályozása alapján ­az eddigi tilalmat a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer váltja fel, ez határozza meg, hogy mely országokból lehet Angliába utazni tíz nap kötelező karantén nélkül.

A zöld kategóriás országokba az Angliában élők hétfőtől turisztikai céllal is elutazhatnak, és visszatérésük után nem kell karanténba vonulniuk. Ebbe a kategóriába azonban a brit kormány egyelőre csak tizenkét országot sorolt be. Erre a listára Portugálián kívül egyetlen EU-tagország sem került fel, így Magyarország sem, amely a többi uniós országgal együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között szerepel hétfőtől. A vörös kategóriába sorolt országokból külföldi állampolgár nem léphet be Angliába.

Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor a Downing Street által hétfőn közzétett nyilatkozatában arra intette a lakosságot, hogy a mostani nyitás után is nagy adag elővigyázatosságra van szükség.

Poroltók oxigénpalackok helyett

Covid-csalók prédájává válik az indiai nép

Még súlyos betegségében is szerencsésnek tarthatja magát ez az indiai férfi, aki be tudott szerezni egyet a hiánycikknek számító oxigénpalackból
Még súlyos betegségében is szerencsésnek tarthatja magát ez az indiai férfi, aki be tudott szerezni egyet a hiánycikknek számító oxigénpalackból
Fotó: AFP/Prakash Singh

Miközben az indiai egészségügyi rendszer összeomlik a koronavírus-járvány terhe alatt, illegális gyógyszerekre, oxigénre, kórházi ágyakra és temetkezési szolgáltatásokra épülő feketepiacok jönnek létre az országban – írta vasárnap helyszíni tudósításában a The New York Times, amely szerint az illegális kereskedelem emberéleteket sodorhat veszélybe.

Az amerikai napilap több ilyen esetet hoz fel példának, és azt írja, hogy a világ egyik leginkább járvány sújtotta országában kevés olyan dolog van, aminek nagyobb a keletje az oxigénpalackoknál, amelyekre égető szükségük van a Covid-betegeket ápoló kórházaknak. Egy helyi jótékonysági szervezet riasztotta a rendőrséget, miután az egyik forgalmazó kétszeres árat, mintegy kétszáz dollárnak megfelelő összeget kért egy palackért. A rendőrség fényt derített arra, hogy az oxigénpalackokat forgalmazó cég valójában ócskavastelep, ahol átfestett poroltókat adnak el oxigénpalackok gyanánt.

(FP)

Alig van szabad sírhely

Peruban földet adnak kórházi ágyért

Hatalmas a temetői helyhiány Peruban, ahol tombol a koronavírus-járvány. Limában a legsúlyosabb a helyzet, ahol pedig 65 sírkert van. A gyászolók kénytelenek titokban eltemetni szeretteiket, sokan a házuk kertjében helyezik végső nyugalomra elhunyt családtagjukat – adta hírül az AP amerikai hírügynökség. A gond természetesen nemcsak a koronavírus miatt elhunytakat sújtja, hanem a más betegségekben meghaltak hozzátartozóit is.

Eddig 64 300-an haltak meg hivatalosan koronavírus miatt a 32,5 millió lakosú latin-amerikai országban, de becslések szerint a valóság ennél sokkal rosszabb: 175 ezerre tehető a járvány halottjainak száma. A kórházak annyira zsúfoltak, hogy vannak, akik a földjüket, autójukat vagy valamilyen szervüket ajánlják fel, hogy családtagjuk intenzív kórházi ágyra kerülhessen, amelyekből az országban mind­össze 2785 van, azaz tízezer lakosra sem jut egy. (FP)

Rangsor az aktív fertőzések alapján

Worldometers: világszerte 164 millió a fertőzöttek száma, 3,4 millióan elhunytak, és 142,5 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink