Krónika

A következő napokban lazíthatják a korlátozásokat

Növekszik az oltási hajlandóság, javulnak a németországi adatok

Tovább lassult az új típusú koronavírus (SARS–CoV–2) terjedése Németországban, a vírus okozta betegség (Covid–19) elleni oltás elfogadottsága pedig emelkedett a hét végén közölt adatok szerint.

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – az ország egészét tekintve vasárnap már sorban a harmadik napja száz alatt volt, 83,10-en állt, az előző napi 87,30 és az egy héttel korábbi 118,60 után. A Robert Koch Országos Közegészségügyi Intézet vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 8500 fertőződést regisztráltak, harminchárom százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi 12 656-nál.

A Covid–19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma hetvenegyre csökkent az egy héttel korábbi 127-ről. A következő napokban Németország nagy részén lazíthatják a korlátozásokat, ha tartós lesz a járvány lassulása. A tartományi rangú fővárosban, Berlinben például a tervek szerint május 20-án elindulhat a strandszezon, és kinyithatnak egyebek között a kertmozik és a vendéglők teraszai, kertjei.

A járvány enyhülése a minden korábbinál szigorúbb korlátozások mellett a több mint 140 napja tartó oltási kampánynak tulajdonítható. Az oltási hajlandóság az első adagok beadása – 2020. december 27. – óta emelkedett. Egy vasárnap ismertetett közvélemény-kutatás szerint a felnőtt lakosság hetvennégy százaléka hajlandó beoltatni magát, vagy már kapott is legalább egy adag oltást a Covid–19 ellen.

A kampány kezdetén kilenc százalékponttal alacsonyabb, 65 százalékos volt az oltást támogatók aránya. Ugyancsak december vége óta 19 százalékról 15 százalékra csökkent az oltást minden körülmények között elutasítók aránya, a bizonytalanoké pedig 16 százalékról 11 százalékra.

A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 36,5 százaléka – 30 392 841 ember – kapott legalább egy adagot valamelyik vakcinából. Két oltással 9 060 934 ember, a lakosság 10,9 százaléka rendelkezik. Az előző hét napon átlagosan 695 200 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nyolc embert oltanak be a Covid–19 ellen.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer–BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával oltanak. Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az uniós forgalmazási engedélyt az Európai Gyógyszer­ügynökségtől.

Kapcsolódó írásaink