Krónika

Rossz hírek Ukrajnából

A hírek szerint Dél-Afrikában a hivatalos adatoknak több mint a kétszerese lehet a halálos áldozatok száma, míg Indiában akár az öt-tízszeres szorzó sem zárható ki

Ismét gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában, míg Indiában a halálos áldozatok száma meghaladta a 250 ezret.

Rossz hírek Ukrajnából
Párizsban nyitásra készülnek az éttermek és a kávézók
Fotó: AFP/Christophe Archambault

India északi részén hálót feszítettek ki a Gangesz folyóban, miután a vízben sodródó holttesteket – feltehetően koronavírus-fertőzötteket – fedeztek fel. Szakértők szerint ez is azt jelzi, hogy a pandémia már a vidéki területeken is erőteljesen pusztít. Az országban a halálos áldozatok hivatalos száma meghaladta a 250 ezret, de a valóság ennek akár az öt-tízszerese is lehet. Kapcsolódó hír, hogy a statisztikák szerint Dél-Afrikában is jóval többen, mintegy 133 ezren halhattak meg a nyilvántartott 54 894 fővel szemben. Oroszországból azt jelentették, hogy terjedni kezdett az indiai mutáns.

Ukrajnában ismét gyorsult a pandémia terjedése. Tegnapra virradóan hétezer új beteget és csaknem 350 elhunytat jegyeztek fel, amivel a halálos áldozatok száma már meghaladja a 47 350 ezret. Az Ukrajinszka Pravda hírportál tegnap arról számolt be, hogy az oltópontokon szinte teljesen elfogyott az AstraZeneca-vakcina. Tegnap mindössze 26 ezer dózis maradt, amelyet a második adagok beadásához tartalékolnak.

Huszonnyolc olyan ember szervezetében képződött vérrög, akiket a Johnson & Johnson vakcinájával oltottak be – idézi a CNBC az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal (CDC) közleményét. Három beoltott személy meghalt, négy másikat május 7-én még kórházban ápoltak, egyiküket az intenzív osztályon.

Tegnap az is kiderült, egyre több japán város lép vissza a külföldi sportolók befogadásától a koronavírus továbbgyűrűzése miatt – írja a The Guardian. A projektre regisztrált 528 város közül negyven döntött így. Már az utolsó kísérleti fázis előtt áll az a vakcina, amelyet Vietnam készül piacra dobni – írja a Nikkei Asia. A Nanocovax nevű oltóanyagot a Nanogen Pharmaceuti­cal Biotechnology nevű startup fejlesztette ki a hanoi katonai egyetemmel közösen.

Csehországban időközben másfél ezer alá esett a napi új fertőzések száma, s Szlovéniából is jó hírek érkeztek, ahol elkezdték a korlátozások enyhítését. A Balkán legtöbb államából szintén kedvező folyamatokról számolt be a helyi sajtó.

A parlament előtt a javaslat
 

A jövő héten megszűnhet a veszélyhelyzet, így a kijárási tilalom is Szlovákiában
 

Eltörölhetik Szlovákiában a veszélyhelyzetet, ezzel együtt pedig a kijárási tilalmat is – olvasható az Új Szó oldalán. Mint írják, a koalíciós pártok képviselői azzal érvelnek, hogy a javuló adatok láttán nincs értelme korlátozni az emberek mozgását. Szomszédunknál október óta van érvényben a kijárási korlátozás, ám az utóbbi időben egyre több koalíciós képviselő érvelt a veszélyhelyzet eltörlése mellett, ám ez a státus teszi lehetővé a kormánynak a koronavírussal kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket.

Éppen ezért a képviselők egy olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amely lehetővé tenné a kabinetnek, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése nélkül is kezelni tudja a járványhelyzetet. A kormány által elfogadott dokumentum e héten kerül a parlament elé. Ha megszavazzák, jövő hét szerdától már nem lesz kijárási korlátozás.
(LMA)

Így ösztönzik a lakosságot

Pénz, sör és metrójegy jár az oltottaknak Észak-Amerika számos államában

Az Egyesült Államokban Mike DeWine ohiói kormányzó szerdán bejelentette, hogy háromszázmillió forintnak megfelelő összeget sorsolnak ki öt szerencsés ember között, aki beoltatta magát a koronavírus elleni vakcinával – írja az NBC. Az első sorsolás május 26-án lesz, és egészen öt héten keresztül tart, a húzásokat szerdánként tartják majd. A játékban csak tizennyolc éven felüli ohiói lakosok vehetnek részt, olyanok, akik megkapták már az első vakcinát.

A fiatalabbaknak sincs okuk panaszra, mivel egyetemi felvételit nyerhetnek ösztöndíjjal, fedezve a lakhatásuk költségeit is. Nem Ohio az egyetlen állam, amely meglepő módon ösztönzi a lakosokat az oltakozásra – Nyugat-Virginia például százdolláros kötvényt ad azoknak, akik vakcinálják magukat, míg New Jersey sört, New York pedig ingyenes MetroCardot kínál az embereknek.
(FP)

Az európai döntéshozók hibája
 

Nem tett jót az AstraZeneca rossz híre az oltási kedvnek
 

Európa-szerte bizalomvesztéssel járnak az AstraZeneca trombózisos esetei – derült ki egy tegnap közzétett friss felmérésből. Az Eurofound által készített anyagból kiderül, március közepén a válaszadók harmincnégy százaléka nyilatkozott úgy, bizonytalanok abban a tekintetben, hogy beadatják-e maguknak az oltást. Egy korábbi, a trombózisos esetek nyilvánosságra kerülése előtt készült felmérésnél ez az érték csupán huszonöt százalék volt. A kutatók szerint főként azok bizonyultak szkeptikusnak, akik elsődlegesen a közösségi médiumokból merítenek – az ő körükben negyven százalék fölött volt a vakcinák elutasítottsága. Velük szemben azok közt, akik a nyomtatott sajtóból, tévéből vagy a rádióból informálódtak elsődlegesen, csupán tizennyolc százalék volt ellenzéki véleményen.

Az online végzett kutatás egyebek mellett arra is rávilágított, hogy a munkanélküli, krónikus betegségekkel együtt élő emberek körében is az átlagosnál magasabb a vakcinákkal szembeni ellenérzés. Daphne Ahrendt, az Eurofound kutatási vezetője szerint mindez az európai döntéshozók és a szakértők hibája. Az elutasítottság Bulgáriában volt a legmagasabb (hatvanhét százalék) míg a legalacsonyabb Dániában, Írországban és Máltán (tíz százalék). A nyugati államokban – Franciaország és Ausztria kivételével – hatvan százalék feletti a magukat beoltani szándékozók aránya.
(LMA)

Worldometers: világszerte meghaladta a 161,323 milliót a fertőzöttek száma, a hivatalos adatok szerint több mint 3,5 millióan elhunytak és 139,131 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink